Рівняння з двома відомими

Досвід безпосереднього кубкового протистояння мають лише дві пари конкурентів. «Борисфен» і «Шахтар» змагалися між собою, представляючи різні ліги вітчизняного футболу. А «Львів» і «Металіст» визначили переможця навіть не в ігрових умовах, а на засіданні футбольних правників. Інші сьогоднішні матчі матимуть статус прем’єрних.

«Борисфен» – «Шахтар»: +0 = 0 – 2, 0:6.

Навесні 1996 року команди зійшлися в Києві на стадії одної шістнадцятої фіналу. «ЦСКА-Борисфен», а саме таку назву мав колектив із столичною пропискою, проводив перший сезон у вищому дивізіоні. Натомість гірники починали сходження на всеукраїнську вершину. Гості виграли завдяки голу Зубова за п’ять хвилин до фінального свистка. Ще за чотири роки незмінний на той час український віце-чемпіон приймав друголіговий «Борисфен» із Борисполя в Макіївці. Значно досвідченіші господарі, ще з Ателькіним, Орбу та Матвєєвим і вже з Бєликом та Тимощуком у складі, розгромили нижчих за рангом з рахунком 5:0. Один з м’ячів записав до свого активу Зубов, який і є головним історичним бомбардиром цього кубкового протистояння.

«Харків» – «Динамо»: не зустрічалися.

Харків’яни взагалі не мають досвіду кубкових змагань з київськими клубами. Зате динамівці виграли шість з восьми поєдинків проти «Металіста», забивши вісімнадцять і пропустивши лише три м’ячі.

«Кривбас» – «Іллічівець»: не зустрічалися.

Криворіжці вже діставалися й кубкового фіналу. Правда, давно – 1998 року. А от маріупольці були за крок од фіналу буквально кілька місяців тому – цьогорічного  квітня.«Львів» – «Металіст»: +0 = 0 – 2, технічні перемоги харків’ян.

Восени 1998 року першоліговий «Львів» обіграв елітний «Металіст» у домашній зустрічі 1/16 фіналу з рахунком 2:1. Але харків’яни опротестували результат: за львів’ян, як з’ясувалося, зіграли й кілька резервістів «Карпат». У підсумку вищому за рангом таки присудили дві технічні перемоги, а львівський клуб позбавили права на подальшу кубкову боротьбу.

«Титан» – «Дніпро»: не зустрічалися.

Армянськ уже виявив негостинність до вищолігової «Ворскли». Однак «Дніпро» досі не знав поразок у Криму: дві перемоги й одна нічия із загальним рахунком 6:2.

«Кримтеплиця» – «Таврія»: не зустрічалися.

Вищоліговий кримський клуб лише одного разу був задіяний в  регіональному «дербі». Зате – переможно. 1992 року «Таврія» виграла в севастопольської «Чайки» – 2:0. І то була кубкова прем’єра в новітній історії вітчизняного футболу.

«Севастополь» – «Металург» Д.: не зустрічалися.

Донецькі футболісти зовсім недавно здобули в Криму вольову перемогу над друголіговим «Хіміком» із Красноперекопська – 3:2.

«Сталь» Дз. – «Сталь» Ал.: не зустрічалися.

Одноклубники амбіційні однаковою мірою. Хоча господарям у кубковому протистоянні легше: насправді їм нічого втрачати. Звісно, на відміну від аутсайдера вищої ліги.