Шестеро зухвалих в епіцентрі кубкових перегонів

Сьогодні в другому за престижністю національному турнірі відбудуться матчі однієї восьмої фіналу. Дві пари з восьми сформували вищолігові колективи. В інших протистояннях зійдуться клуби різного рангу.

Перепустки до кубкового чвертьфіналу виборюватимуть, зокрема, чотири першолігових і дві друголігових команди. Причому, майже всі вони не належать до гурту найсильніших навіть в своїх дивізіонах. За винятком хіба що друголігового «Севастополя», який цілком реально претендує на підвищення в ранзі вже цього футбольного року. Натомість «Борисфен» пасе задніх у першій національній лізі, а «Титан» аж ніяк не може вважатися взірцем для наслідування в другій.
Однак кубок зазвичай менш передбачуваний, ніж календарний чемпіонат, і саме ця подробиця притягує до нього загальну, до того ж підвищену увагу футбольної громадськості. Гіркий досвід першого в історії нашої самостійності кубкового тріумфатора – «Чорноморця» з Одеси, як і недавніх фіналістів – запорізького «Металурга» та львівських «Карпат», які вже цьогоріч поступилися нижчим за рангом, обіцяє можливість появи турнірних сенсацій і на більш пізніх змагальних стадіях.

Очікувано зійдуть з дистанції ще перед гросмейстерським, чвертьфінальним раундом одразу дві вищолігові команди. Мова про «Харків» або «Динамо» та «Кривбас», або «Іллічівець». Сліпий жереб звів їх у конкуруючі дуети вже в одній восьмій фіналу. Хоча цим імовірність несподіванок, звичайно, не вичерпується. Бодай тому, що майже  в усіх дуелях, за винятком хіба що тих, де задіяні клуби другої ліги, на вищолігових гостей очікують і завзяті, і майстровиті суперники. Та й кожне з кубкових змагань має свій особливий підтекст.

Наприклад, «Борисфен» не лише пам’ятає, як зовсім недавно гідно протистояв «Шахтареві» серед еліти, а й судиться з донецьким грандом у міжнародній інстанції, вимагаючи відшкодування за підготовку молодого та висококваліфікованого футболіста для титулованого вищолігового колективу. Перехід від судових баталій з Лозанни до турнірних змагань у Борисполі гостроти конкуренції не знизить, а навпаки – підвищить. «Львів» і «Металіст» свого часу змагалися з перемінним успіхом у першій національній лізі, й відголоски тих років обов’язково стануть в нагоді львів’янам, які вже вибили з кубкового реєстру гонорові «Карпати». Не менш цікавими та захопливими обіцяють бути й міжусобиці: «кримська» – за участю перших українських чемпіонів і «сталеварна» – в змаганні одноклубників із східних промислових центрів. І таки будуть турнірні несподіванки, обов’язково будуть.