Старий прокурор не став новим

Донедавна доля крісла прокурора Києва була доволі непередбачуваною. Ренат Кузьмін, який 2006 року встиг покерувати прокуратурою лише три дні, знову захотів повернутися на цю посаду. Він подав позов до Печерського районного суду щодо  поновлення його на посаді заступника Генпрокурора-прокурора Києва. І в кулуарах уже поширювалися чутки, що справу цю давно вирішено, а успіх забезпечений. Проте в цій грі з’явилася нова дійова особа – прокурор-криміналіст Олексій Донський.

Нагадаємо, що 39-річний Ренат Кузьмін працював прокурором Макіївки Донецької області. Потім – заступником прокурора Донецької області. Під час першого прем’єрства Януковича  у 2003 – 2004 роках обіймав посаду прокурора Києва. Схоже, не зовсім зручно почували себе підлеглі за часів його керування, бо, коли в червні 2006 року з’явився наказ на призначення Рената Равелійовича прокурором Києва, співробітники виступили з протестом. На ім’я президента було направлено колективну заяву з проханням не допустити цього призначення.

Незабаром наказ про призначення таки було анульовано. І, власне, Ренат Кузьмін лише три дні очолював прокуратуру міста. Але таке безпідставне, на його думку, звільнення давало змогу апелювати до суду щодо поновлення на посаді. У вересні  з’явився позов до Генерального прокурора.  І кінцевий результат розгляду справи можна було спрогнозувати. Однак до процесу долучилася заява старшого прокурора-криміналіста столичної прокуратури Олексія Донського щодо введення його як третьої сторони.

Звичайно, такого повороту подій аж ніяк не очікували. І хоча суддя прийняв заяву Донського та запросив на судове засідання, цікавило інше: що саме підштовхнуло прокурора-криміналіста до такого кроку, чиї інтереси він переслідував у цьому процесі?

– Одного разу я вже працював під керівництвом Рената Кузьміна і вважаю, що на підставі ст. 46 Закону України «Про прокуратуру» ця людина взагалі не має права обіймати таку посаду, – коментує свою позицію Олексій Донський. Розв’язання правового спору за позовом Кузьміна могло суттєво вплинути на мої права та свободи, на виконання мною службових обов’язків, а також інтереси в сфері здійснення професійної діяльності, оскільки в разі задоволення позовних вимог Кузьміна – я перебував би в його безпосередньому підпорядкуванні. Вказане й обумовило подання мною заяви про вступ у справу в якості третьої особи.

У часи прокурорства Рената Равелійовича пана Донського було звільнено з прокуратури за нібито систематичне невиконання вказівок керівництва прокуратури міста та неналежне виконання своїх службових обов’язків, порушення службової дисципліни, закону. Однак Оболонський районний суд скасував цей наказ і визнав його незаконним. Кузьмін таке рішення не оскаржував.

– У 2003 році у слідчому відділі прокуратури міста перебувала справа про викрадення службовими особами НАК «Нафтогаз України» та банку АБ «Укргазбанк» державних грошових коштів у особливо великих розмірах – понад 42 мільйони доларів США, – розповідає свою версію щодо причин його звільнення Олексій Донський. – Спершу, за інціативи Кузьміна, ця справа повернулася з Генеральної прокуратури до прокуратури міста. У якийсь період він зацікавився її розслідуванням і навіть наказав мені взяти  активну участь у ньому. Коли ж ми вийшли на Ігоря Бакая і почали здійснювати низку наступальних дій, надійшла нова вказівка: не проводити їх. Подальше розслідування у справі призвело до того, що слідчий, в провадженні якого перебувала справа та начальник слідчого відділу звільнилися «за власним бажанням». Мені ж Кузьмін в ультимативній формі запропонував перевестися на нижчу посаду. А коли я відмовився, повідомили, що мою посаду скоротять. Але вже 11 травня 2004 року мене звільнили за такі порушення, що вимагають не дисциплінарної відповідальності, а кримінальної, якби вони мали місце насправді. І звичайно ж, я негайно звернувся до суду. У січні 2005 року Оболонський районний суд визнав наказ незаконним і відмінив його. Але найголовніше і для мене найважливіше – те, що інформацію, викладену в наказі, було визнано судом такою, що не відповідає дійсності в повному обсязі наказу. Крім того, на мою користь суд ухвалив відшкодування моральної шкоди.

Пришестя нового-старого прокурора Кузьміна мало відбутися 5 вересня. Саме на цей день призначили судове засідання. Але воно фактично закінчилося не розпочавшись. Представник Рената Кузьміна відкликав позов. Коли ж у нього поцікавилися мотивацією цього вчинку, він заявив, що не уповноважений відповідати на такі питання. Олексій Донський розповів, що не відмова, а саме відклик позову – це та нейтральна форма, яка дозволяє Кузьміну в найбільш слушний момент, коли інакше складеться ситуація, знову звернутися до суду із цим позовом. Але старший прокурор-криміналіст своєї позиції не змінює. «Якщо мені буде відомо, що він знову судитиметься за поновлення на посаді, то безперечно я вдамся до подібних дій, щоб увійти до процесу й зробити все можливе, аби завадити обійняти йому цю посаду», – зауважив він.

Ми зателефонували до приймальні заступника Генпрокурора Рената Кузьміна, аби дізнатися про причини відклику позовної заяви та подальші плани щодо посади прокурора міста. Відомо, що Ренат Кузьмін ніколи не жалував журналістів своїми виступами, тож і цього разу було мало сподівань щодо контакту з його боку. Однак у пам’яті зринали слова пана Медведька, який на прес-конференції оголосив, що «наказав всім працівникам полюбляти журналістів». Спершу секретар записала наше прохання, повідомивши, що обов’язково передасть його Ренату Равелійовичу. А вже наступного дня в телефонній розмові вона сказала, що ніяких коментарів пан Кузьмін давати не буде.