Камінні спогади

Незважаючи на те що британський Стоунхендж є однією із найбільших пам’яток стародавнього світу і розташований у годині залізницею від Лондона, потрапити туди дуже складно. Таємниче каміння стоїть у чистому полі, повз яке пролягає автомобільна траса, але сюди не ходить громадський транспорт. Довелося приєднуватися до екскурсії.

У Лондоні ледь не найпопулярнішою формою екскурсій є так звані «Лондонські прогулянки». Про їх розклад можна дізнатися із буклетів у будь-якому готелі, а тематична розмаїтість вражає. Є екскурсії і на історичні теми, і з демонстрацією привидів, і «по місцях» Гаррі Поттера. Відвідати пізнавальну прогулянку може хто завгодно, коштує вона, у середньому, чотири фунти стерлінгів (сорок гривень), що для Лондона – дешево. Прогулянку на цілий день у Стоунхендж було заплановано на 23 вересня – день осіннього рівнодення. Щоправда, нічого особливого у зв’язку із цим днем у Стоунхенджі не відбувалося, хіба що – трохи більші, ніж звичайно, натовпи туристів.

Стоунхендж розташовано у двадцяти хвилинах їзди від містечка Солсбері. У нас би воно називалось районним центром. Населення Солсбері становить усього 35 тисяч осіб, але більше половини з них – представники середнього класу. Саме тому на центральних вулицях розташовано ті самі всесвітньо відомі магазини, що й у Лондоні. Собор у Солсбері, побудований вісімсот років тому, – найвищий у Великій Британії. Його висота – 121 метр.

Про те, що зовсім близько від Солсбері знаходиться одна із найдавніших пам’яток людства, тут ніщо не нагадує. Дорога до Стоунхенджа пролягає повз шикарні приватні маєтки. У одному із них живе співак Стінг, в іншому – провели частину медового місяця Мадонна і Гай Річі. Краєвиди фантастичні, листя і трава у кінці вересня – яскраво-зелені, хоча, звісно, краса українських ландшафтів для британських – недосяжна.

Вхід до Стоунхенджа коштує шість фунтів (шістдесят гривень). Деякі персонажі намагаються фотографувати славнозвісну споруду через залізний паркан. І, відверто кажучи, дивлячись на Стоунхендж здалеку, вони небагато втрачають, бо саме каміння також огороджено. Не можна погуляти всередині, хоча відчуття позаземного походження Стоунхенджа відчувається і здалеку. Ці два кола було побудовано близько 2950 року до нової ери. Зовнішнє створено із двадцяти п’яти каменів, внутрішнє – з п’яти П-подібних конструкцій. Останні зміни в (імовірно) обсерваторії було зроблено 1600 року до Різдва Христового. І з того часу тут лише самотній вітер, а між камінням літають чорні ворони, не менш таємничі, ніж сам Стоунхендж. Огородити каміння довелося кілька років тому через значну навалу туристів. Наш гід Річард розповів, що багато хто прагнув залишити своє ім’я на стародавньому камінні. Отже, обписувати пам’ятки архітектури – не тільки слов’янська звичка.

Повчитися у британців варто було б умінню вести туристичний бізнес. При кожному музеї – крамниця сувенірів, які так чи інакше стосуються тематики експозицій. Часто, роздивившись лише сувеніри, маєш уявлення про вміст музею.

Стоунхендж – ідеальний туристичний атракціон. Від нього віє давниною і космосом, тож єдиний гідний сувенір звідси – спогади.