До місячника підготувалися, а недоліки залишилися

Традиційний осінній місячник з благоустрою розпочався у столиці 2 жовтня, а вже через день міська комісія приступила до перевірки виконання запланованих заходів. Того дня вона здійснила об’їзд Дарницького і Дніпровського районів. Був при цьому присутній і наш кореспондент.

Маршрут, яким проїде комісія, районним керівникам став відомий лише напередодні увечері. Тож часу для зведення «потьомкінських сіл» у комунальників не було. Проте пейзаж за вікнами нашого автобуса не викликав занепокоєння фахівців з благоустрою: всюди прибрано, дороги чисті, у зелених зонах масово працюють люди, прибираючи опале листя. Поїздка перетворювалася на цікаву екскурсію – нам розповідали про кількість будинків і мешканців, промислові підприємства і навчальні заклади, парки і сквери.

– Напрошується висновок: або за ніч всі комунальні служби районів зробили неможливе і все дуже гарно прибрали, або справді робота поставлена досить добре, – зазначив в.о. заступника голови КМДА Олександр Притика. – Я вдячний керівникам Дарницького і Дніпровського районів, які провели відповідну роботу. Санітарний стан вулиць, який ми перевіряли в першу чергу, – нормальний.

– Головною метою місячника є не тільки прибирання територій, – сказав нам начальник Головного управління контролю за благоустроєм і зовнішнім дизайном міста Києва Сергій Рюмшин. –  Головна мета – підготувати до роботи у зимовий період і дороги, і міжквартальні території, і будинки, під’їзди, інженерні мережі. Ми побачили, що деінде ще виконуються роботи з підключення будинків до опалення. Водночас потрібно ще й відновити благоустрій після цих робіт. На сьогодні у місті майже 80 планових розриттів, ще не закрито 255 аварійних.

Сергій Миколайович, звичайно, помітив чимало недоліків. Наприклад, у приватному секторі у Бортничах недостатньо контейнерів для сміття, через що тут на вул. Луговій утворилося стихійне сміттєзвалище. Подібна картина і на вул. Іжевській у мікрорайоні Осокорки. Поламані й переповнені контейнера помічено й на вул. Дяченка, 12, між житловим будинком і поліклінікою № 3. Неподалік станції метро «Осокорки» по проспекту Бажана – неогороджений котлован. У такому ж стані велике розриття на вул. Здолбунівській, 5-а. Небезпечним для пішоходів визнано підземний перехід на перехресті вулиць Ревуцького та Ахматової. У Дніпровському районі комісія звернула увагу на незадовільний стан утримання навчально-виховних закладів. Зокрема, незавершена прибудова до школи № 234, що на вул. Райдужній, 12, має вільний прохід з території школи, що є небезпекою для дітей. На подвір’ї цієї школі вирито котлован – він не огороджений і не засипаний. Стан деяких доріг району також викликає занепокоєння. Наприклад, на вул. Миколи Кибальчича – постійний застій  води, на міжквартальному проїзді на вул. О.Бойченка, 14, – відкритий зливоприймач. Поряд – купи листя і великогабаритних відходів, сміття спалюють (що у місті категорично заборонено) під трансформаторною підстанцією.

На підсумковій нараді про ці та інші недоліки говорили відкрито. Питання поставлені під контроль, їх виконання перевірять.