Школа зайнятості

Для українського ринку працевлаштування однією з найгостріших проблем сьогодення є кадровий дисбаланс. Для прикладу, залишається значною потреба в юристах, економістах, фахівцях банківської справи, менеджерах із реклами, але проблемним є працевлаштування випускників технічних, вищих навчальних закладів.

У Київській службі зайнятості ще рік тому знайшли шлях вирішення цієї проблеми. Він полягає в налагодженні профорієнтаційної роботи з випускниками шкіл. Адже від вибору професії залежатиме те, чи будуть вони задоволені своєю фаховою кар’єрою. Для того, щоб допомогти випускникові зорієнтуватися в професійному різноманітті, проводиться анкетування учнів випускних класів усіх загальноосвітніх шкіл столиці з метою вивчення їхніх професійних намірів. Після аналізу опитування всі бажаючі отримали консультації, довідалися, які професії користуються найбільшим попитом на ринку праці. Фахівці центру зайнятості склали поіменні списки тих учнів, які могли б стати потенційними клієнтами служби зайнятості. Вони також під час цієї роботи проводили роз’яснювальні бесіди з батьками учнів, адже ті відіграють не меншу роль у процесі вибору дитиною її майбутнього фаху.

Дуже потрібна справа, якою теж займаються центри зайнятості, – навчання та перекваліфікація тих, хто шукає роботу. Нині у столичних центрах зайнятості зареєструвалося 528 випускників 2005 року, 262 – вже здобули у наших підрозділах професії секретаря, кухаря, продавця, кондитера, офіціанта, бармена, автослюсаря, перукаря, манікюрниці. 220 наших випускників працевлаштовані.

Безпосередньо в Київському міському центрі зайнятості для учнів випускних класів нещодавно провели триденну профорієнтаційна акцію «Посієш професію – пожнеш долю». У її рамках уперше апробовано сучасну ділову профорієнтаційну гру для молоді «Острів», метою якої було допомогти учням сформувати уявлення про потребу народного господарства в кадрах, краще усвідомити роль тих чи інших професій у житті суспільства.