На цій вулиці, в цьому будинку

Наприкінці XIX сторіччя в Києві народилися чотири особистості, чий геній розквітнув у чужих країнах протягом наступного XX сторіччя. Це Олександр Архипенко, Володимир Горовиць, Ґолда Меїр, Ігор Сікорський, – геній скульптури, геній музики, геній національної ідеї, геній авіації.

На недавньому Форумі  українців президент Віктор Ющенко згадав про світову славу Сікорського. Проте жоден делегат не зміг відвідати пам’ятних місць, пов’язаних із київським періодом життя визначного авіаконструктора. Причин кілька. Немає пам’ятного знака на місці колишнього Куренівського летовища – своєрідної лабораторії успішного авіатора (нинішнє Богатирське шосе). Не встановлено пам’ятника визначному киянину на Інтернаціональній площі, де був ангар Сікорського і де він здійснював експериментальні польоти 1911 року. Й вулиці Щербакова варто б  дати ім’я Сікорського. Південний кінець цієї магістралі – місце, де колись тренувався заповзятливий конструктор.

Але найприкріше, що будинок Сікорських (Ярославів Вал,15) не став заповідною спорудою. У вересні 1904 року, як відомо, тут було відкрито славнозвісну Музично-драматичну школу Миколи Лисенка. 1912-го – у флігелі розпочав роботу  Інститут дитячої психології Івана Сікорського (батька). 1907-го сюди, до родинного вогнища, з Петербурга повернувся Ігор Сікорський і почав навчання в Політехнічному інституті. Саме тут, у внутрішньому сквері батькової садиби, проходили випробування перших двох гелікоптерів юного винахідника (1909 – 1910 роки)…

Меморіальну садибу вже оточили хмарочоси, будівництво яких дозволила попередня міська влада. Сьогодні нове керівництво міста мало б запевнити нас, киян, що будинок Сікорських буде збережено в пам’ять про всесвітньо відомого земляка.

Сергій ВАКУЛИШИН