Ціна крові

Не сперечатимуся з тими, хто вважає життя людини безцінним. Йтиметься про тих, хто допомагає лікарям цей дар Природи врятувати: про донорів.

Мені довелося спілкуватися з деякими людьми, які десятки разів здавали кров. Впадала в око їхня скромність. Так, вони можуть у будь-яку мить віддати часточку себе, щоб урятувати іншу, незнайому їм людину. Але розповідають про це неохоче, так, ніби роблять звичайну справу.

Відділення трансфузіології Ірпінської міської лікарні існує вже кілька десятиріч. Із 1973-го у ньому працює старшою медсестрою Галина Прокопівна Пелех. До речі вона і її чоловік – найактивніші донори.

– Галино Прокопівно, чи доводять вам план щодо заготування крові?

– Протягом 2006-го ми повинні зібрати 740 літрів крові (з розрахунку 8 мілілітрів на одного жителя регіону; за світовими стандартами – 12-15). Минулого року були 271 безоплатна і 361 платна кровоздачі. Мали й план – 310 літрів, – який виконали. Щодо доз, то раніше брали у донора максимум 240, потім 340, а нині – 440-480 грамів.

– Чи багато нині охочих здавати кров?

– Донорів я добираю таких, які могли б відгукнутися в будь-яку хвилину дня і ночі. Маю картотеку приблизно на 100 ургентних (екстреної допомоги) донорів з різними групами крові. Всіх їх обстежує терапевт, шкірвенеролог (жінок – гінеколог), а їхню кров перевіряють у нашій лікарні, у селищі Гостомель Київської області (на венеричні хвороби: сифіліс тощо) та в столиці на трансмісивні інфекції (СНІД, гепатити В, С тощо). Донор може здавати кров п’ять разів на рік (через кожні 56-60 днів), а потім має бути перерва 4 місяці.

Хочу зауважити, що у нас зменшується кількість донороспроможного населення. Наприклад, молодь хоче здавати, але має таке слабке здоров’я, що не в змозі віддати й 50 грамів. Серед активних донорів традиційно багато медпрацівників.

– Галино Прокопівно, що вони отримують натомість зданої крові?

– Зараз за це платять певну суму грошей. Зокрема, 100 грамів крові коштують 4 гривні 8 копійок. Тому загалом донор отримує 25 гривень (у цю суму входять вартість крові й обіду). А перед здачею їм видають сніданок: солодкий чай і печиво.

– Якщо здача крові оплачується, то згідно із Законом України «Про донорство крові та її компонентів» ці люди не матимуть права на пільги. Що ви скажете з цього приводу?

– Донори мають здати 40 і більше разів кров, тоді матимуть право на пільги, наприклад, на доплату до пенсії. Згідно із законом ця надбавка повинна становити 20 відсотків до мінінімальної пенсії, що призначається за віком, а у нас доплачували чверть неоподаткованого мінімуму. Тобто донедавна ця сума становила трохи більше як 4 гривні. Нині збільшили доплату до 45 гривень, але це все одно менше, ніж встановлено законом. Не виконується і норма закону про 20-відсоткову знижку на придбання ліків. А щоб отримати знак «Почесний донор України», кров потрібно здати 100 і більше разів у максимально допустимих дозах. Усі кровоздачі потрібно підкріплювати документально. А це майже неможливо зробити, оскільки документацію, що велася раніше, знищено (за строком давності) і відновити її дуже складно. Одного посвідчення донора замало.
– А скільки в Приірпінні є людей, які, на вашу думку, могли б отримати знак «Почесний донор України»?

– Гадаю, близько 100. Деяким з них дуже потрібна допомога. Це звичайні люди, пенсіонери, які живуть на мізерну пенсію. Наприклад, пенсіонеру А.Ковтуну з Коцюбинського бракує двох кровоздач до отримання ним статусу почесного донора. Він чесно приходить, ніколи нічого не просить. Але останні рази я змушена була відмовити, тому що у нього низький гемоглобін. Раніше донорами займався Червоний Хрест. Нині ця організація почала збирати відомості про них, і, можливо, хтось і отримає звання «Почесний донор України».

– А були випадки, коли кров визнавали непридатною?

– Торік забракували 12 літрів (інфікованої гепатитом груп В і С). Уже кілька років у нас не зафіксовано жодного випадку зараженої сифілісом крові.

– Чи забезпечує ваше відділення потреби регіону і скільки коштує кров для переливання?

– Наше відділення, хоча воно замале, повністю забезпечує потреби Приірпіння. Крім того, воно займається фракціонуванням крові на компоненти і препарати, з яких виготовляється заморожена плазма та еритроцитарна маса (оскільки згідно з інструкцією переливання цільної крові заборонено). Компоненти зберігаються від 21-го дня до року. Відповідно до програми з боротьби зі СНІДом зібрана кров при – 45оС перебуває півроку на карантині, а потім ми ще раз перевіряємо донора, і тільки тоді видаємо дозвіл на переливання. Щодо продажу, то ми кров не продаємо. На Київській обласній станції переливання крові можна за рецептом за часткову оплату придбати компоненти крові. Вартість компонентів різна.