Яка користь від кофеїну?

Кофеїн – це різновид метилксантинових сполук, які містяться в понад 60% продуктів рослинного походження, але найбільше їх в листках чаю і кавових зернах. Хоча в зернах кави удвічі менше. Але кава сильніше стимулює, тому що під час приготування ми її кладемо в чашку більше, ніж заварки. Якщо для приготування склянки чаю беремо 2 грами сухої заварки, то в чашку кави кладемо зазвичай 8 грамів молотих зерен або концентрованої розчинної кави. Проте кофеїн чаю, що пов’заний із таніном, м’якший і не спричиняє залежності, як кава.

Лікарі вважають, що кофеїн – це класичний психомоторний стимулятор, що збуджує нервову систему, зменшує почуття втоми та поліпшує психічну активність, проганяє сон. Під впливом кофеїну зростає частота серцевих скорочень, підвищується артеріальний тиск. Тому для гіпертоніків кофеїн протипоказаний.

А ще кофеїн стимулює термогенез – процес, за якого організм спалює калорії. Тому ця речовина здатна руйнувати підшкірний нейтральний жир і збільшувати в крові вміст жирних кислот та цукру. Саме через це, випивши чашку чаю, людина краще переносить холод та втамовує голод.

 Користь чи шкоду приносить організму кофеїн? Медики стверджують, що людям  із захворюванням судин, атеросклерозом, гастритом, виразкою шлунка та дванадцятипалої кишки не варто вживати чай та каву.

Вагітним жінкам та тим, що годують груддю, рекомендують пити лише дві склянки чаю та одну чашку кави на добу. Дітям же краще вживати чай, починаючи з дворічного віку, і то тільки одну чашку на день.

Для здорових людей кофеїн корисний, але, звичайно, в певних дозах. Чотири чашки чаю на день – не зашкодять.