«Роксолана» хоче до Туреччини

Перший Національний телеканал вчора розпочав демонстрацію українського історичного серіалу «Роксолана. Володарка імперії» – продовження телеепопеї про славетну галичанку. Зйомки серіалу завершилися ще 2003 року, але саме 2006-го виповнюється 500 років з дня народження Роксолани – Насті Лісовської.

Новий серіал складається з 24 серій по 40 хвилин. В основі сюжету – стосунки Роксолани (Ольга Сумська) з уже дорослими синами. Молодший син Баязет  (Георгій Хостікоєв) закохується в служницю матері, чим накликає на себе гнів родини. Юнак зчиняє бунт, розраховуючи захопити трон... Також продовжено розповідь про зворушливе кохання Сулеймана (Анатолій Хостікоєв) та Роксолани. Вражає й історичне «тло»: війна Османської імперії з Персією та Сербією, штурм Багдада, боротьба з Венеціанським королівством, заволодіння островом Кіпр тощо.

Зйомки серіалу відбувалися у Києві на студії «Укртелефільм», у Ялті й Стамбулі – в палаці Топкапи, де, власне, і жила справжня, історична Роксолана. Оренда цього палацу, що нині є одним з найпопулярнішх серед туристів місць у Стамбулі, коштує шість тисяч доларів на годину. Та московські продюсери серіалу  «Роксолана. Володарка імперії» – корпорація «Наше кіно» – домовилися про безплатні зйомки. Загалом, саме завдяки росіянам побачила світ друга частина серіалу, бо із запланованого державою фінансування –  п’ять мільйонів гривень – до творчої команди надійшло лише 340 тисяч. Саме «Наше кіно» веде переговори про продаж серіалу в Туреччину, а також зйомки турецько-українського повнометражного фільму про Роксолану.


Режисер серіалу Борис Небієрідзе  у проміжку між першою частиною «Роксолани», яку було відзнято  1997 року, та другою зняв ще чотири серіали – переважно, кримінальні. «Отримав схвальні відгуки про ці роботи, але жоден з тих серіалів не став таким популярним, як «Роксолана», – задоволений пан Борис. – Із критикою попередньої частини «Роксолани» цілком згоден, і зараз ми також готові до критики. Тим не менш, це поки що єдиний телесеріал, знятий українською мовою. Жахливо, коли на роботу зовсім не звертають уваги».

Для актора місяць іде за рік, тож Сумській і Хостікоєвим нелегко пригадати ті часи, коли знімалася «Роксолана. Володарка імперії».

«Тоді був ще зовсім зеленим, навчався на другому курсі інституту, – усміхається Георгій, старший син Анатолія Хостікоєва, – з того часу змінився і зовні, і психологічно».

Ольга Сумська не перестає дивуватися побаченому в Стамбулі. «Лише там ми зрозуміли, хто така Роксолана: дівчинка з українського села правила усією Османською імперією! – захоплено розповідає пані Ольга. – Якби подібний матеріал потрапив до Голівуда, то історія Клеопатри «відпочивала» б! До речі, в Топкапи я бачила портрет Роксолани. Дивовижно, але у нас схожі обличчя: видовжені, з карими очима».

До речі, в рідному містечку Насті Лісовської, Рогатині, нещодавно встановили чотириметровий пам’ятник Роксолані, прототипом якого була саме Ольга Сумська.