Жовтяниця боїться чистоти

Кажуть, хочеш дізнатися про найостанніші новини – піди на базар, стань у чергу. То ж я і наслухалася, що в Києві, мовляв, епідемія вірусного гепатиту, хворих «пачками» забирають до лікарень, сиру воду не рекомендують пити, і навіть зуби варто чистити перевареною. Налякана такою інформацією, почала з’ясовувати, що ж насправді відбувається з цією інфекцією.

Ситуація контрольована

Поспілкувавшися з багатьма спеціалістами Міністерства охорони здоров’я, Київської міської санепідстанції, Інституту епідеміології та мікробіології, переконалась, що підстав для паніки немає. Справді, з початку року в деяких областях України та у Києві спостерігається сезонне підвищення захворюваності на вірусний гепатит А. В столиці лабораторно підтверджено понад 200 випадків, переважно серед дорослих. Однак спалахів у організованих колективах немає, в школах спокійно, захворювання «розкидані» по різних територіях міста. У сім’ях по одному-два випадки у Дарницькому, Деснянському, Шевченківському районах. Звідси висновок: єдиного централізованого джерела забруднення немає, як це спостерігалося, скажімо, під час масивного спалаху в Суходольську Луганської області.

У міській санепідстанції працює бригада кваліфікованих фахівців, які знають усе про ге-патити, бо розслідували спалахи в інших регіонах. Вони докладно аналізують кожен випадок.

При опитуванні хворих було з’ясовано, що вони харчувалися продуктами, купленими в різних місцях: на ринках, у супермаркетах, магазинах, поблизу ринків (несанкціонована торгівля). Споживали страви, приготовлені в домашніх умовах. З цього випливає, що немає й натяку на якесь конкретне спільне джерело інфікування.

За словами головного державного санітарного лікаря Києва Ірини Козлової, з початку року санепідслужба продовжувала санітарний нагляд за станом джерел централізованого водопостачання – водозабірними, очисними спорудами, знезаражувальними установками. Санітарно-хімічні та санітарно-бактеріологічні аналізи показали, що вода, яка надходила до водопровідної мережі міста, відповідала стандартам «Вода питна». Про те, що вода не є чинником зростання захворюваності, свідчить і те, що минулого року в цей час кількість гострих кишкових інфекцій була більшою, аніж у січні – лютому цьогоріч.


Отже, лікарі санепідстанції дійшли висновку, що одиничні випадки захворювання на гепатит А не пов’язані з питною водою централізованої водопровідної мережі та з продуктами, виготовленими на підприємствах громадського харчування, а найімовірніше – зі стравами, виготовленими вдома.

Що варто знати

А поки що хочу нагадати особливості перебігу вірусного гепатиту А, щоб кожен зміг захистити себе, здійснюючи ті гігієнічні рекомендації, які залежать від кожного з нас і які за нас ніхто не зробить. Виконувати їх нескладно, але завдяки їм можна запобігти недузі. Мудрі латиняни казали: попереджений – значить озброєний.

Гепатит А належить до великої групи вірусних гепатитів, які постійно завдяки пошукам вчених поповнюються новими видами. Їх позначають латинськими літерами В, С, Д, У, F. Ми звикли, що гепатит А зветься ще хворобою Боткіна, бо саме цей російський вчений установив інфекційну природу цього захворювання печінки.

Яким чином вірус потрапляє до організму людини? Основним механізмом передачі гепатиту А є фекально-оральний, тобто при забрудненні фекаліями води, продуктів, рук, побутових предметів вірус потрапляє до організму, через слизову оболонку травного каналу проникає у лімфатичні вузли, а потім – через кров до печінки, де масивно роз-множується в її клітинах – гепатоцитах. Внаслідок такої підступ-ної діяльності вірусу печінка руйнується, втрачається її функція.

Найбільше епідеміологічне значення як чинник передачі має вода. Вірус може потрапляти і в продукти під час їх миття неякісною водою. Забруднення може статися у разі користування інфікованим посудом, а також приготування їжі хворими. Особливо це стосується тих продуктів, що не проходять достатньої термічної обробки (молоко, його продукти, хлібобулочні вироби, салати, соки). В овочі вірус може потрапити зі стічними водами. В організованих дитячих колективах велику роль у передачі збудника гепатиту А відіграють забруднені вірусами предмети побуту (посуд, іграшки, рушники, білизна).

Період інкубації (тобто термін від зараження до клінічних проявів хвороби) становить від двох тижнів до 1,5 місяця, проте най-частіше недуга проявляється через 3-4 тижні. Джерелом зараження є хвора людина з будь-якими термінами перебігу інфекційного процесу. Проте найбільшу епідемічну небезпеку становлять хворі з невираженими формами, а саме з безжовтяничним, або субклінічним, перебігом, що спостерігається досить часто, особливо у дітей. Найнебезпечніші для оточення хворі в останній третині інкубаційного періоду, бо саме тоді відбувається найактивніше виділення вірусу з фекаліями. Лікування хворих проводиться лише в інфекційних стаціонарах під суворим контролем усіх функцій печінки. І навіть після цього пацієнт перебуває на по-стійному диспансерному контролі, основна увага приділяється стану печінки.

Як запобігти

Комплекс профілактичних заходів можна поділити на такі, що є обов’язком комунальних служб, тобто не залежать від пересічного громадянина. Це передусім контроль за джерелами водопостачання, каналізаційними й очисними спорудами, системою водопостачання, об’єктами громадського харчування та харчової промисловості, забезпечення санітарно-протиепідемічного режиму в дитячих, лікувальних, навчальних установах та закладах, у яких може відбутися інфікування.

Хоч як це непереконливо й звучить, але гепатит А ще називають хворобою брудних рук. А тому зовсім не варто ігнорувати таке просте правило, як миття рук після туалету та перед їдою. Адже мікроскопічне забруднення рук фекаліями може спричинити потрапляння до організму вірусу гепатиту А. Слід пам’ятати, що до цього збудника сприйнятливі всі люди, які раніше не були інфіковані. Імунітет до інфекції формується лише після захворювання. То чи варто ризикувати? За найменшої підозри, що вода негарантованої якості, слід обов’язково вживати її лише переварену, адже вірус гепатиту А через 3-5 хвилин кип’ятіння гине.

Броніслава ВЛАЗНЄВА, кандидат медичних наук