Не зарплатнею, а совістю

Цієї середи Київська міська служба у справах неповнолітніх відсвяткувала свій перший ювілей.

Десять років для історії – мало, а для установи, що опікується таким клопітним і непосидючим контингентом, як діти вулиці – строк чималий. Тоді, 1996 року на почин столичної мерії звернули увагу всі міста СНД. Але запроваджувати подібні служби не поспішали. Придивлялися – як воно буде, а вже потім підхопили ноу-хау і стали діяти так само, як у Києві. Утім, щодо розв’язання соціальних проблем українська столиця дуже схожа на великий експериментальний плацдарм. А добрі столичні новації поширюються практично по всій Україні. Хоча, і про це йшлося під час урочистостей, не кожна дитина на вулицях столиці почуває себе соціально захищеною. Так, під час привітання працівників ССН заступник Київського міського голови Валерій Кір’ян сказав: «На жаль, безпритульність і бездоглядність ще гуляють по нашому місту. І хоча більшість таких дітей – не кияни, це не дозволяє нам відмахуватись від проблеми. Саме поняття – безпритульна дитина – аморальне і ганебне для суспільства. Державні установи, міські й селищні громади не мають права на спокій, доки не буде вирішене питання із надійним соціальним захистом. Київська міська адміністрація і особисто наш голова Олександр Омельченко докладають усіх зусиль, аби вирішити ці питання».

Нині в міській і районних службах у справах неповнолітніх задіяно близько 200 працівників. Для такого великого міста, як Київ це не так і багато. Але ж перемагають не кількістю, а умінням. Численні рейди і соціальні заходи мають позитивні результати. Начальник київської міської СНН Ольга Арканова заявила: «Можу констатувати, що в наших службах не працюють байдужі й випадкові люди. Це доведено наполегливою працею, а робота наша ненормована – практично без вихідних. В Києві відкрито два міських дитячі притулки, один районний (у Дніпровському). Створено центр соціальної реабілітації, цілу мережу різних служб – від телефону довіри до консультативних пунктів. Відпрацьовано дієвий механізм надання  дітям соціально-правового захисту. І робота наших інспекторів вимірюється не заробітною платою, а совістю самих працівників».

Під час урочистостей виступили заступник міністра у справах сім’ї, молоді і спорту Владислав Мілєнький, президент Міжнародного благодійного фонду Святої Марії Ганна Матіко-Бубнова, представники різних установ і громадських організацій. Найкращих соціальних мам і тат відзначено почесними грамотами, подяками і цінними подарунками від Київського міського голови.