За печериці – Державну премію

Минулого тижня в Маріїнському палаці вшановували лауреатів Державної премії України 2005 року в галузі науки і техніки. Приємно, що серед заслужено відзначених – і представники агрокомбінату «Пуща-Водиця», яблуневі сади якого підступають під вікна нашої редакції.

Мої знайомі з Одеси, відвідавши кілька столичних супермаркетів, зізналися, що таких гарненьких печериць і за такою відносно невисокою ціною у своєму місті вони ніколи не зустрічали. Коли ж дізналися, що більшість грибів вирощено безпосередньо в столиці, щиро позаздрили киянам.

А нам таки й справді поталанило: просто в місті розташувався  науково-дослідний виробничий агрокомбінат «Пуща-Водиця» – підприємство зі стабільними врожаями сільськогосподарських культур. А ще більше тому, що працюють тут справжні патріоти й професіонали на чолі з новатором сільськогосподарського виробництва Героєм України Олексієм Приліпкою. Тому й не дивно, що саме тут уперше в Україні зуміли налагодити промислове вирощування екологічно чистих грибів на науковій основі, створивши печеричний комплекс проектною потужністю 800 тонн корисної й смачної продукції на рік.

Саме за розробку наукових основ промислового грибівництва та їх практичну реалізацію в аграрному комплексі України кандидатові економічних наук, генеральному директору агрокомбінату Олексієві Приліпці, кандидатові технічних наук, головному науковому співробітнику Петру Іваненку, кандидатові сільськогосподарських наук, старшому науковому співробітнику Олександру Цизю та головному інженерові підприємства Миколі Гончаренку й присуджено Державну премію України в галузі науки і техніки 2005 року.

Перша черга складного грибного господарства стала до ладу 1997 року. А 2002-го (через рік після введення другої черги) комплекс в один гектар досяг проектної потужності. Праця киян здобула визнання і Міжнародної асоціації грибників. Шлях до цих успіхів проліг через  самовіддану працю, впровадження новітніх технологій і наукових розробок, належне технічне оснащення комплексу, що постійно удосконалюється.

Продукція «Пущі-Водиці» (не лише гриби, а й овочі, фрукти, консерви, молоко й м’ясопродукти) реалізується через мережу власних торгових точок, кількість яких за останні роки збільшилась удвічі. Має комбінат і два обладнані на європейському рівні гастрономи.

До всього у «Пущі-Водиці» створено Науково-дослідний і навчальний центр закритого ґрунту. За останні роки його співробітники видали чотири навчальні посібники для студентів вищих аграрних навчальних закладів, п’ять монографій, опублікували понад 40 наукових статей, видали низку рекомендацій, затверджених Міністерством аграрної політики України. Селекціонери підрозділу стали авторами двадцяти сортів і гібридів овочевих культур, вісім з яких внесено до Реєстру сортів рослин України.

І ось тепер ще одна відзнака – Державна премія України. Тим більш приємно, що отримали її представники агрокомбінату в ювілейний для нього рік: 2006-го виповнюється рівно сорок літ відтоді, як господарство носить назву «Пуща-Водиця». Дай Боже, щоб підприємство процвітало й надалі і щоб його ниви, сади, теплиці й комплекси завжди щедро родили на радість Києву і всій Україні.