Студенти житимуть по-європейськи

…Поблизу Київського Національного університету культури та мистецтв на вулиці Щорса, 36 атмосфера із самого ранку була святковою. Близько 11-ї навколо прикрашеної сцени зібралися студенти, багато з них тримали квіти. Чекали Олександра Омельченка – він мав урочисто закласти капсулу під будівництво нового навчального корпусу та гуртожитку.

Появу міського голови у супроводі почесного ректора Михайла Поплавського зустріли оваціями, красуні наввипередки побігли вручати дорогим гостям квіти. Виступи швидко закінчилися, і настала урочиста мить – капсулу із посланням нащадкам замурували у фундаменті. Гості вже поїхали, а студенти не розходилися. На сцені почали танцювати, а ввечері тут мав відбутися концерт.

А кілька годин по тому Олександр Омельченко вже був у Національному технічному університеті «КПІ».  У своєму виступі він говорив про важливість створення належних умов для проживання і навчання студентів, особливо наголосив на готовності столиці забезпечувати їх стипендіями на рівні не нижчому за прожитковий мінімум. І тоді, зазначив він, припиниться «витік мізків» за кордон і почнеться їх притік до України. Все це з ентузіазмом сприйняли присутні – сказаному Київським міським головою вірять, адже він завжди тримає слово.

Настає урочиста мить: Олександр Омельченко вручає голові студентської ради Михайлові Безуглому та керівникові студмістечка КПІ Олександрові Іщенку капсулу, яку буде закладено у фундамент майбутнього гуртожитку. Всі вирушають на вулицю Виборзьку, де він постане. Ми трохи затримали міського голову і запитали його, який ще столичний ВНЗ у майбутньому зможе похвалитися таким, як у КПІ, студмістечком?

– За участю Президента України нещодавно було закладено капсулу і встановлено наріжний камінь на місці, де буде зведено сучасне студентське містечко «Місто надії», – відповів Олександр Олександрович. – Воно призначене у цілому для київського студентства. Але є університети, що мають власні наділи землі, виділені Київрадою. КПІ має дві такі ділянки, де постануть гуртожитки. Проектна документація затверджується, землю оформлено. Буде реально цього року розпочати будівництво, а наступного – ввести в дію гуртожиток щонайменше на 600 місць.

– Ми вважаємо, – продовжив мер, що такий університет, як КПІ, де навчається понад 41 тисяча студентів і аспірантів, заклад, відомий ще з часів Російської імперії такими іменами як Тимирязев, Менделеєв, Жуковський, Сікорський, батько і син Патони і десятками відомих вчених світу, має стати візитівкою міста Києва.

Найближчим часом розпочнеться будівництво у Національному медичному університеті. Сьогодні за участі міністра охорони здоров’я Юрія Поляченка ми заклали капсулу і поклали перші цеглини у фундамент майбутнього наукового лабораторного корпусу. Будівництво розпочнеться із настанням теплих днів і буде завершено через 20-22 місяці. Є й інші навчальні заклади, наприклад, Академія муніципального управління, де теж буде розпочато будівництво спорткомплексу.

До речі, учора Олександр Омельченко взяв участь у закладанні пам’ятного знаку і в Академії муніципального управління.