Куди поділися гроші інвесторів «Еліти-Центру»?

З такою назвою учора в УНІАНі Київський міський голова Олександр Омельченко провів прес-конференцію. Оскільки від нього чекали сенсаційних відомостей, до зали зібралося стільки представників ЗМІ, інвесторів, політичних діячів і навіть провокаторів, що місця всім не вистачило. Півкоридору було зайнято людьми і навіть біля охорони на вході, де встановлено телевізор-транслятор конференції, теж юрмилися.

– Упродовж останніх тижнів штабами претендентів на посаду Київського міського голови ведеться цілеспрямована кампанія чорних піарів, брудних технологій, порушуються всі норми людської моралі й гідності – все це спрямовано проти мене, – розпочав свій виступ Олександр Омельченко. – Афера «Еліти-Центру», що відбулася у Києві, – не столичного, а державного, національного рівня. Вона має витоки з-за кордону. Аферисти – люди досвідчені, підготовлені, які приїхали до Києва з різних держав. Головний організатор, пан Волконський, мав не один паспорт, був вхожий до деяких посольств, мав знайомство із відомими банкірами. Зараз він та деякі його помічники – в різних країнах світу. Їх розшук оголошено через Інтерпол, і правоохоронні органи займаються тим, аби повернути злочинців до Києва.

– Слідство, яке велося столичною міліцією, – продовжив міський голова, – проходило повільно, тому я підписав розпорядження про утворення комісії, яка працювала паралельно з правоохоронними органами. На жаль, справа просувається повільно. А через те, що деякі політичні сили використали аферу «Еліти-Центру» особисто проти мене як міського голови, я перший зацікавлений у розкритті цієї справи. Тоді ми знатимемо, хто брав у ній участь і допомагав шахраям.

Два тижні тому я написав листи Президентові України, прем’єр-міністру України, голові Верховної Ради, секретареві РНБО, Генеральному прокурору, голові СБУ, міністрові внутрішніх справ і голові Нацбанку України. Кожному висловив свою думку, що справа розслідується повільно. Гадаю, що вона навіть гальмується, аби не завершилася до виборів. Щоб зашкодити деяким високопосадовцям, оскільки буде розкрито правду. Жодної відповіді не отримав. Я озвучу те, що маю на руках. Несу перед собою, Богом і журналістами цілковиту відповідальність за мою інформацію.

Група, яку кілька років тому було створено в одному із сіл Житомирської області, отримала фальшиві документи, українське громадянство і готувалася до афери. Вони утворили структуру під назвою «підприємства групи «Еліта-Центр». Усі вони відкрили рахунки в одному із зарубіжних банків на території України, з якого кошти поступали до трьох товариств, а з них – до наступних товариств і до різних банків, через які кошти перетворювали на готівку. Чимало грошей пішло за кордон, але багато з них ще в Україні, рахунки арештовано. Я розумію, що створити таку систему без сприяння чиновників, представників банків і тіньових осіб неможливо не лише в Україні, а й в інших державах. Тому вважаю масштаби афери загальнодержавними і переконаний, що найвищі владні структури приймуть відповідні рішення, аби ми знали всю правду.

Ще раз наголошую: я ні з ким не радився перед цією прес-конференцією, тому відповідальність за сказане несу сам.

Після цієї заяви Олександрові Омельченку було поставлено чимало запитань, пов’язаних із діями міської влади щодо виходу із ситуації. На всі запитання міський голова давав чіткі й вичерпні відповіді.