Зіпсовані бюлетені можуть замінити

Усі бюлетені – до Верховної й до місцевих рад – можна опускати у будь-яку одну з двох-шести скриньок (їх кількість залежить від чисельності виборців на дільниці). Найзручніше, як радять члени ЦВК, бюлетені складати вчетверо.

Виборці, які завчасно передали до комісії заяву-прохання проголосувати вдома, та документ, що засвідчує неможливість самостійного пересування, повинні дочекатися щонайменше трьох членів комісії з малою скринькою, де вміщується до п’ятдесяти комплектів бюлетенів. Зважте, що в квартиру такого виборця можуть зайти й спостерігачі. Якщо ж такий виборець не писав заяви, то може проголосувати на дільниці, вдавшись до допомоги сторонніх осіб. У кабінку для голосування з ним може зайти будь-хто, крім членів комісії, спостерігачів та кандидатів. Зауваження з цього приводу, за словами голови ЦВК Ярослава Давидовича, є неправомірними.

Перш ніж поставити у бюлетені відмітку, згадайте народне застереження: сім раз відмір – раз відріж. Зіпсований бюлетень, зрештою, можна замінити, але… У такому разі слід написати заяву і здати у виборчу комісію зіпсований бланк. Цей факт задокументовується у відповідному протоколі. Повторну заміну зіпсованого бюлетеня заборонено. Втім, такою процедурою може скористатися не кожен. Адже на кожну дільницю запасних бюлетенів надійде не більш ніж два відсотки від кількості виборців у її списках. Замовити додаткові бюлетені, як це було на попередніх виборах, дільнична комісія не зможе. Цього разу окружна комісія просто не має права залишити в себе жодного запасного бюлетеня. Бо на корінці кожного такого бланка проставлено номер дільниці, тобто ним можна скористатися лише за однією адресою. Хоч, як вважає голова Комітету виборців України Ігор Попов, дефіциту із запасними бюлетенями не повинно бути з огляду на те, що стовідсоткової явки виборців не очікується.

У ніч на неділю Україна переходить на літній час. Отже, дільниці відкриються о сьомій годині (як нині о шостій). Закриються о десятій вечора (як нині о дев’ятій). Проголосувати виборці мають право і після 22.00, але лише ті, хто до того часу як двері зачиняться, зайшов до зали для голосування.