«Книжка року-2005»: престижно і повчально

Тільки той, хто хоч трохи знає «кухню» подібних акцій, може оцінити героїчні зусилля організаторів VІІ Всеукраїнського рейтингу «Книжка року-2005».

Бо якщо раніше, попередні  шість років,  агенція «Еліт-Профі» та редакція часопису «Книжник-ревю» мали постійного спонсора, то цього року ситуація була фактично безнадійною.  Зрештою, свято відбулося – і то в дуже престижній залі Українського дому на Хрещатику. Знайшлася політична сила, яка підтримала конкретну справу. Та й нарешті  дочекалися державної підмоги – маю на увазі Міністерство культури і туризму. Міністр Ігор Ліховий передав привітання від Президента України і  Почесною грамотою нагородив видавництво «Атлант ЮЕмСі» за альбом-каталог «Іван Марчук».

...На сцені розвивалася основна сюжетна лінія дійства – вручення двадцяти призів представникам видавництв, книжки яких стали переможцями у десяти номінаціях і підномінаціях.

Номінація «Красне письменство» – сучасна українська і зарубіжна проза та драматургія – видавництво «Піраміда», Львів: за антологію української «жіночої» прози та есеїстики другої половини ХХ–початку ХХІ ст. «Незнайома»; «Юніверс», Київ: за «Бляшаний барабан» Гюнтера Грасса. «Голоси» – сучасна поезія, есеїстика та критика – видавництво «Срібне слово», Львів: за «Літаюча голова» та інші вірші Віктора Неборака;  «Критика», Київ: за «Післячорнобильська бібліотека» Тамари Гундорової. Номінація «Дитяче свято» – книжки для малечі, молодших школярів та підлітків: «А-БА-БА-БА-ГА-ЛА-МА-ГА», Київ: за «100 казок: найкращі українські народні казки» та «Мандри Гуллівера» Джонатана Свіфта. «Обрії» – науково-популярна і спеціальна література, енциклопедії та довідкові видання – «Світ», Львів: за «Історія книги: еволюція книжкової структури» Володимира Овчиннікова; «Картографія», Київ: за «Атлас світу». «Постаті» – публікації/бібліографії/мемуари – до 1961 р. та новітні часи: «Темпора», Київ: за «З моїх споминів» Миколи Галагана; «Акта», Харків: за «Станційні пасторалі» Григорія Гусейнова. «Софія» – зарубіжна та вітчизняна філософія/гуманітаристика – «Основи Соломії Павличко», Київ: за «Сексуальне дисиденстство» Джонатана Долімора; «Смолоскип», Київ: за «Філософські твори»  Дмитра Чижевського. Номінація «Політкнеп» – сучасне українське та зарубіжне суспільствознавство – Видавничий дім «Києво-Могилянська академія»: за «Українська мова у ХХ сторіччі: історія лінгфоциду» та «Критика», Київ: за «Прощання з імперією: Українські дискусії про ідентичність» Олі Гнатюк.  «Хрестоматія» – художня класика, літертурознавство/мовознавство/фольклор –  «Кальварія», Львів, за: «Гаргантюа та Пантагрюель» Франсуа Рабле; «Либідь», «Київ»: за «Муза Роксоланська» Валерія Шевчука. «Минувшина» – історія до ХІХ ст.; історія ХХ-ХХІ ст. – «Емма», Київ, за: «Україна – козацька держава»; Інститут історії НАНУ, Київ, за: «Західно-українська інтелігенція у загальнонаціональних  політичних та культурних процесах (1914-1939)» Олександра Рубльова. Номінація «Візитівка» – мистецтво, краєзнавча і туристична література – «Артанія Нова», Київ: за альбом «Олександр Мурашко. Сторінки життя і творчості» Лариси Членової; «Мистецтво», Київ: за «Старовинні маєтки України» Івана та Ольги Родічкіних.

Насамкінець параду нагород було оголошено Гран-прі «Книжки року-2005». Найвище визнання одержала вже досить відома книга – «Україна – козацька держава». Це видання було визначено незалежними експертами як найкраще за унікальний, системно дібраний матеріал: 5175 світлин, 78 наукових нарисів, різнопланові коментарі. Значна частина ілюстративного матеріалу – репродукції найцінніших фондових раритетів. Книжка якнайповніше репрезентує козацтво як історичний, соціальний, політичний культурний феномен. Недаремно ж саме  за це видання  його автор-упорядник Володимир  Недяк одержав також цього року Національну премію імені Тараса Шевченка.

Свято в Українському домі вже  вкотре мало нагадати про те, що без інтелектуальної реальності, втіленої в книжці, будь-яка нація залишається на узбіччі історії. І досі ця реальність тримається на самовідданих зусиллях ентузіастів. Як дбатиме про  українську книжкову справу новий склад депутатського корпусу? Боюся загадувати... Тільки пригадую, як  майже місяць тому народні  обранці  на книжковій виставці «під куполом» просили видавців подарувати  видання, що впали в око. Певно,  всі гроші пішли на виборчу кампанію...