Повернення «королеви»

Яна Клочкова знову в епіцентрі подій

Зимовий чемпіонат України з плавання відбувся в Харкові й зібрав усіх найсильніших майстрів цього олімпійського виду спорту. Його окрасою став виступ уславленої Яни Клочкової. Чотириразова чемпіонка Олімпійських ігор додала до своєї колекції золотих нагород ще дві – національної проби.

Яна Клочкова повернулася на голубу доріжку більш як після річної перерви. Після тріумфального виступу в олімпійських Афінах українка відпочивала і розмірковувала над своїм майбутнім. Якщо взяти до уваги її появу в харківському басейні, то можна зробити висновок, що прима світового плавання таки вирішила відстрочити прощання з великим спортом. Однак Ніна Кожух, наставниця багаторазової чемпіонки та рекордсменки світу, емоційних висновків уникає. «Щоб вийти на свій звичний рівень готовності, Яні ще доведеться чимало попрацювати», – стверджує вона.

Харкові Клочкова виграла чотири золотих і одну срібну медалі. Киянці так і не знайшлося рівних у корінній дисципліні – плаванні на 200 метрів комплексом, а також у змаганні на цій же дистанції вільним стилем. Ще два титули чемпіонки країни вона завоювала в естафетах, а «срібло» – в спринті батерфляєм, який для Яни профільним видом олімпійської програми  не був ніколи. Результати, звісно, далекі від оптимальних і, тим паче, від рекордних. Однак заспів яскравий і багатообіцяючий, а це за нинішніх умов і справді найважливіше. Клочкова повернулася. Повернулися й наші надії на міжнародні тріумфи в плаванні.

Кияни й загалом у Харкові домінували. Наші земляки виграли командну першість і низку медалей в індивідуальному заліку. З-поміж авторитетних майстрів варто виокремити брасистів Олега Лісогора та Дмитра Димо. Їхнє суперництво заінтригувало всіх і завершилося загальною перемогою менш іменитого спортсмена: Димо переміг на дистанціях 100 і 200 метрів, поступившись Лісогору лише в спринті. За свідченням очевидців, обидва провідні українські брасисти уже набули  неабиякої форми і цілеспрямовано готуються до світового чемпіонату на «короткій» воді.