Допомога сім’ям з дітьми

Тетяна Іванівна ПУСТОВІТ із Шевченківського району перебуває у відпустці по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку. З 1 січня розмір виплат змінився, і жінка хотіла б дізнатися, як узагалі тепер здійснюються такі нарахування і від чого залежить сума допомоги.

Як пояснили у Шевченківському районному управлінні праці та соціального захисту, призначення і виплата допомоги сім’ям з дітьми призначається та виплачується у 2006 році згідно постанови Кабінету Міністрів України на виконання статті 61 Закону України «Про Державний бюджет України на 2006 рік» і має певні особливості. Допомога по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку призначається у розмірі, що дорівнює різниці між 50 відсотками суми прожиткового мінімуму, встановленого для працездатних осіб, та середньомісячним сукупним доходом сім’ї в розрахунку на одну особу за попередні шість місяців, але не менше як 90 гривень (мінімальний розмір). Застрахованим особам Фонд соціального страхування з тимчасової втрати працездатності має право встановлювати мінімальний розмір допомоги в сумі, що перевищує 90 гривень. Для призначення допомоги у розмірі, що перевищує мінімальний, подається в установленому порядку довідка про середньомісячний сукупний дохід сім’ї, визначений згідно з методикою обчислення сукупного доходу сім’ї для всіх видів соціальної допомоги на підставі довідки про доходи і декларації про доходи та майновий стан осіб.  Обчислення середньомісячного сукупного доходу сім’ї застрахованої особи здійснює орган праці та соціального захисту населення за місцем її проживання, про що видає відповідну довідку (розрахунок) для подання зазначеною особою за основним місцем своєї роботи для призначення допомоги по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку. У разі, коли призначення і виплата допомоги здійснюється робочим органом відділення Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності, довідка (розрахунок) подається до виконавчої дирекції відділення Фонду, де особа зареєстрована як платник страхових внесків. До складу сім’ї особи, що звертається за призначенням допомоги по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку, включаються: чоловік (дружина); їх рідні, усиновлені та підопічні діти віком до 18 років, а також діти віком до 23 років, які навчаються за денною формою у вищих навчальних закладах I-IV рівня акредитації та професійно-технічних навчальних закладах і не мають власних сімей незалежно від місця проживання або реєстрації; неодружені повнолітні діти, які визнані інвалідами з дитинства I та II групи або інвалідами I групи і проживають разом з батьками; непрацездатні батьки чоловіка та дружини, які проживають разом з ними і перебувають на їх утриманні у зв’язку з відсутністю власних доходів; жінка та чоловік, які проживають однією сім’єю, не перебувають у шлюбі, але мають спільних дітей.

Чекаємо ваших запитань, пропозицій, зауважень, скарг, побажань на редакційному «гарячому» телефоні 442-97-40, який у режимі автовідповідача працює цілодобово і без вихідних.