Ключик до дитячих сердець

Місяць тому ми розповідали про плани керівництва Печерського району відкрити на вулиці Бастіонній дитячий будинок сімейного типу. Тоді в колишньому дитсадку повним ходом йшли ремонтні та опоряджувальні роботи. І от учора родина Ірини та Валерія Гаврилюків запросила нас на входини!

...Я приїхав до гостинних господарів трохи раніше, аби роздивитися, ближче познайомитися з ними. Екскурсію затишним помешканням провела рідна донька Гаврилюків – 11-річна Саша. Бачу, що і їй цікаво ознайомлюватися із залою для гостей, творчими майстернями, спальнями і душовими. Всюди стіни прикрашені дитячими художніми витворами, двоповерхові ліжка застелено красивими простирадлами. А у великій клітці – зелений папуга ара. Запитую в нього: «Ти хто?». А він у відповідь: «Маркиз. Ти поняв?»

Тим часом приїхали батько з матусею. Хвилюються, адже ось-ось має зайти Київський міський голова Олександр Омельченко. Аби трохи розрядити обстановку, починаю розпитувати главу вже багатодітного сімейства Валерія Гаврилюка, що спонукало його з дружиною на цей крок?

– Ми з Іриною педагоги, – відповідає. – Вона художник, викладає образотворче мистецтво, а я вчитель праці. Відчуваємо потребу працювати з дітьми, тому подали заявку на створення дитячого будинку сімейного типу, оскільки вирішили, що можемо попрацювати і в такому напрямі. Ми довго думали, чи можемо відважитися на такий крок. Порадилися і з донькою. Саші ідея сподобалася, вже наступного дня вона запитала: «А де ж мої нові братики і сестрички?»

У новісінькій квартирі (не хочуть господарі називати свою оселю дитячим будинком) – 178 квадратних метрів, житимуть у ній дев’ятеро діток – троє хлопчиків, п’ятеро дівчаток віком від 6 до 11 років і рідна донька Гаврилюків. На опоряджувальні роботи район витратив близько 50 тисяч гривень, ще 230 тисяч пішло на закупівлю обладнання. Поряд – школа № 133 і спортивна школа олімпійського резерву, плавальний басейн «Юність» – там діти навчатимуться і відпочиватимуть. Для занять спортом обладнано майданчик у дворі. Запитав, чи отримуватимуть батьки зарплату як соціальні працівники? Так, відповіли мені. Батько отримуватиме зарплату педагога. Крім того, на кожну прийомну дитину щомісяця виділяється 1028 гривень.

От нарешті й поважні гості завітали. Олександр Омельченко оглядає квартиру, а голові Печерської РДА Анатолію Коваленку, відчувається, вона вже добре знайома. Настає час подарунків. Міський голова вручає Гаврилюкам домашній кінотеатр, а районний голова – комп’ютер.

– Квартира чудова, – каже Олександр Омельченко, звертаючись до Гаврилюків. – Але, на мій погляд,  найскладніше завдання попереду – психологічно підібрати ключики до цих маленьких сердець. І коли вони назвуть одне одного братиками і сестричками, ці діти по-справжньому відчують тепло матері й батька. Тоді буде досягнуто мети, якої ми прагнемо. Вітаємо вас із новосіллям.