Японці перевершать усіх

До кінця 2010 року у Токіо мають збудувати найвищу в світі телевізійну вежу. Вона буде унікальною й тому, що потужний сигнал місцевих телеканалів завдяки сучасним підсилювачам легко прийматимуть майже в усіх куточках планети. Конструкція височітиме у північно-східній частині японської столиці в районі Суміда.

Висота вежі 610 метрів. Наразі найвищою телевежею є SN Tower заввишки 553 метри у канадському Торонто, що була споруджена 1975 року. Вона відтіснила на друге місце побудовану 1967 року 539-метрову Останкінську телевежу в Москві.

Вартість будівництва оцінюють 420 мільйонами доларів США. Будівельні роботи здійснюватиме залізнична компанія «Тобу», яка вже є власником ділянки під спорудження телевежі.

Досі трансляції в районі японської столиці здійснювали із 333-метрової вежі, подібної до Еффелевої в Парижі. Її спорудження у 60-ті роки минулого століття викликало серйозні побоювання, бо Токіо розташоване у сейсмічно небезпечній зоні. Однак в останні десятиріччя амбітні японські будівничі вважають, що їхні споруди зможуть витримати найсильніші землетруси. Зокрема компанія «Токіо демпато» пропонувала звести телевежу заввишки 707 метрів. Але цей проект відхилили, бо така висока споруда могла б перешкоджати авіаперельотам.