Думати про голоси, молоко й сік…

Кожна виборча дільниця на цих виборах має «обслужити» не більш ніж 2,5 тисячі виборців. Ця норма законодавства призвела до зміни традиційних адрес багатьох дільничних виборчих комісій та проблем із забезпеченням їх приміщеннями й необхідним обладнанням.

За даними Центрвиборчкому, цієї вимоги не виконали лише в Севастополі. Тут є кілька дільниць, до яких «прописано» більш як три тисячі виборців, іноді – до п’яти тисяч. А ось проблеми з дефіцитом приміщень мають ширшу географію. Не скрізь місцева влада спромоглася віднайти додаткові просторі приміщення в комунальних й державних установах. До того ж ЦВК рекомендувала, аби вони були на першому поверсі, – щоб не створювати зайвих проблем літнім людям та інвалідам. На стінах цих залів мають розвішати щонайменше дев’яносто плакатів – 45 програм партій та блоків і 45 виборчих списків (якщо не рахувати кандидатів до місцевих рад та на посаду міських і селищних голів). Крім того, за рекомендацією ЦВК, тут має бути і медпункт, і місце відпочинку. Адже члени комісій, спостерігачі, охоронці перебуватимуть на роботі щонайменше дві доби. Без перерви. Аж до складання протоколів за підсумками підрахунку всіх бюлетенів чотирьох-шістьох зразків. «Членів комісій треба харчувати. У межах розумного. Думайте про молоко і сік, а не про щось інше.., – рекомендував голова ЦВК Ярослав Давидович. – Фінансування виборів забезпечено повністю. Але хто використає гроші не за призначенням – отримає по руках. Держава виділила великі кошти і має право проконтролювати їх використання». КРУ, за словами Давидовича, вже проводить контрольні перевірки.

Ярослав Давидович нагадав, що спостерігачі мають право стежити за всіма етапами процесу голосування, підрахунку голосів й транспортування виборчої документації. Все, за його словами, має відбуватися в їх полі зору. Зокрема й введення даних протоколів до єдиної комп’ютерної системи «Вибори». «Ми не хочемо повторення так званої серверної історії. Ймовірність втручання у систему у ЦВК є нульовою, але на місцях теж потрібно забезпечити повну безпеку», – наполіг Давидович.

Виборчу документацію мають супроводжувати щонайменше троє членів виборчих комісій – представники різних політичних сил, які на тій чи тій дільниці чи в окрузі здобули найбільше голосів. Їх прізвища чітко фіксуються у відповідних супровідних документах. Давидович наголосив на кримінальній відповідальності. Й побажав, щоб не вийшло так, як це було після президентських виборів, коли під час перевірки пакунків в архівах «замість бюлетенів побачили мотлох зі старих газет».

Заяви деяких політиків про підготовку влади до зриву виборів голова ЦВК назвав «сумнівним гаслом, легендою та одним із прийомів чорного піару».

– Нічиї сподівання не справдяться, бо закон передбачає лише кілька умов визнання виборів недійсними і тільки на окремих дільницях, – заявив Ярослав Давидович.