Набирають і добровольців. Але телелікнеп–для всіх

За тиждень в Україні відбудуться дещо нетрадиційні для нас вибори. Вперше обиратимемо представницьку владу виключно з представників партій, які у свою чергу (теж уперше) мають сформувати виконавчу владу. Не випробуване досі нове законодавство, зумовлене пропорційною системою виборів і політреформою влади, спричинило чимало проблем.

Попри це голова ЦВК Ярослав Давидович за тиждень до голосування не втрачає оптимізму: «Ми бачимо на горизонті лише чесні, демократичні вибори, які відбудуться згідно з законодавством». Незважаючи на те, що Верховна Рада… за дванадцять днів до дня голосування внесла до цього законодавства низку змін щодо технологічного удосконалення виборчого процесу. На здійснення окремих нових процедур відводиться вже фактично кілька діб.

У цих умовах певні політичні сили (зокрема й парламентські, які в останні тижні взялися «латати» недоліки закону) звинувачують владу, тобто опонентів, у намаганні зірвати вибори. Спекулюючи на недоліках у підготовці до голосування. Політики мовчать лише про одне: недоліки ці зумовлено передусім пропорційним законодавством та змінами до Конституції, що їх вони ж ухвалили. Скажімо, 541 дільничну виборчу комісію й досі неукомплектовано. Чи винна у цьому  влада, якщо за законом комісії мають складатися з представників партій і блоків? «Чи не соромно вам?» – запитав на селекторній нараді голова ЦВК представників чернівецької влади. «Нам дуже соромно, але ще більше має бути соромно всім політичним партіям, адже тільки шість із сорока п’яти подали до комісій своїх членів», – почув Давидович відповідь із Буковини. Проблеми з формуванням комісій, за даними ЦВК, є також у Київській, Донецькій, Житомирській, Кіровоградській, Полтавській, Чернівецькій, Луганській областях та в Криму. Крім того, з тих представників партій, які погодилися працювати в комісіях (багато відмовилися) лише 50-60 відсотків, за даними Комітету виборців України, мають досвід організації та проведення виборів. Водночас сприяння у цій роботі з боку місцевої влади часто стає приводом для звинувачень на її адресу у використанні, мовляв, адмінресурсу.

Позавчора, коли відбувалася селекторна нарада, Ярослав Давидович наголосив, що для формування комісій залишилося п’ять днів (від сьогодні – три). Тому голова ЦВК ледь не уклінно просив владу на місцях, аби та у свою чергу ще раз «била поклони» осередкам партій і вимагала подання до складу комісій. Давидович наполягав, щоб у кожній комісії забезпечити резерв кадрів. Адже багато ДВК сформовані у мінімальному складі: хтось один захворіє чи проспить (бо в ніч на наступну неділю годинники переводять на літній час) і не буде кворуму, аби відкрити дільницю для голосування. «Якщо в день виборів не працюватиме хоч одна дільниця, це буде всеукраїнською ганьбою», – зауважив Ярослав Давидович.

Якщо на якійсь ДВК не вистачатиме членів від партій, голова ЦВК рекомендував окружкомам залучати до роботи добровольців, бажано людей з досвідом, освітою. Для нових членів комісій і тих, хто ще не вивчив нове законодавство та відповідні роз’яснення ЦВК, з ініціативи Президента України вперше в Україні відбудеться навчальний телеінструктаж на УТ-1 (сьогодні, 18 березня, о 14.30 і завтра о 13.45).

Прикро: партії поспішають формувати органи влади, не спромігшись належно сформувати виборчі комісії.

Про інші проблеми виборчого процесу й шляхи їх розв’язання читайте в наступних номерах.