Знаковий вікенд у національних вищолігових перегонах

Інтрига в українському чемпіонаті знову зміцніла: «Динамо», спіткнувшись на «Ворсклі», повернуло «золотий» шанс «Шахтареві». Знаковою варто вважати й блискучу прем’єру тренера Протасова на батьківщині. Навіть попри те, що його «Дніпро» досі тримається в середині турнірного каравану, відстаючи від основних фаворитів аж на два з половиною десятка пунктів.

Прем’єра тижня. Олег Протасов, уславлений форвард «Дніпра» та «Динамо» союзних часів, став четвертим вихованцем Валерія Лобановського в ролі вищолігового наставника в цьогорічному чемпіонаті країни. І найбільш успішним з-поміж них – у найпершому календарному матчі. Жодному з його нинішніх колег із динамівським минулим у футбольній біографії – ні Михайлові Фоменку, ні Геннадію Литовченку, ні Олександрові Заварову – свого часу так і не поталанило стартувати з переконливими 4:0 в активі. Зрозуміло, «Закарпаття» далеко не «Шахтар» і навіть не «Металіст», але важливим є інше: здоровий максималізм нового наставника неодмінно відчують і його нові підопічні. Так Протасов працював у Греції та в Румунії, так працюватиме і в Україні. Не беремося стверджувати категорично, якими виявляться результати тренерської роботи кумира дніпропетровських уболівальників двадцятирічної давнини. Натомість не маємо жодного сумніву в тому, що «Дніпро» Протасова «дивних» матчів не гратиме нізащо, а господарі клубу зроблять усе можливе, щоб кинути виклик дуетові «недосяжних». Адже боротися виключно за «бронзу» – це таки не для Протасова. Саме тому ми й розцінюємо березневу прем’єру в Дніпропетровську як знакову не лише для тамтешнього клубу, а й для всього вітчизняного футболу.

Сенсація тижня. Тепер в Україні стало менше ще на одну команду з-поміж тих, хто жодного разу не відбирав очки в іменитого «Динамо» на його полі. «Ворскла» уникла поразки  в Києві з десятої спроби і таки схилила чаші терезів на бік агресивності гостей. Відтак історична статистика в цій номінації набула такого вигляду. «Блакитно-білі» в рідних стінах поступалися шістьом колективам, а найчастіше – по два рази – «Шахтареві» та запорізькому «Металургові». Крім того, сімнадцять з тридцяти трьох вищолігівців уникли гостьової поразки від столичного гранда бодай одного разу. «Шахтар» і тут є рекордсменом: п’ять позитивних результатів у тринадцяти зустрічах. А знакової нічиєї в Києві «Ворскла» досягла завдяки винятковій самовідданості та фаховій згуртованості, в чому, безумовно, найбільша заслуга кадрового футбольного тренера Віктора Носова.

Ривок тижня. «Чорноморець», вигравши другий матч поспіль, увійшов до чільної трійки, залишивши позаду цілу групу конкурентів з «Іллічівцем» і донецьким «Металургом» у ролі найближчих переслідувачів. Очевидно, злетові моряків сприяли й осічки основних претендентів на третє призове місце: маріупольці задовольнились одним очком у двох весняних зустрічах, а донецькі металургівці взагалі все програли. Але й одесити заслуговують найвищої похвали: як стверджують фахівці, більш ігрової та комбінаційної команди на старті весняного марафону в Україні немає. Та чи достатньо вона й стійка, має засвідчити наступний вікенд, який готує «Чорноморцеві» харківське випробування в матчі з «Металістом».