Браво, «Барвіночку»!

Торік Україна  відзначила 100-річчя від дня народження  великого балетмейстра Павла Вірського, який підніс народний танець до  довершеності класичних зразків. Його традиції продовжує і державна дитяча хореографічна студія українського танцю «Барвіночок», якій цього року виповнюється 30 років. Цікаво, що до 1994 року «Барвіночок» був зразковим  ансамблем українського танцю, який готував кадри для ансамблю імені Павла Вірського. Потім знаменитий колектив заснував власну школу, але дружні творчі стосунки між ними існують і нині.

У хореографічних класах студії нині навчається 200 дітей віком від  чотирьох до шістнадцяти  років. Працює тут і молодіжна група. Дорослі хлопці та дівчата, що вже закінчили студію і займаються кожен своєю справою, беруть участь у всіх концертах. А досвідчені  хореографи та концертмейстри навчають   класичного, народно-сценічного та історико-побутового танцю.

– Передусім у «Барвіночку» формують у дітей  уявлення про мистецтво танцю, і не лише хореографічну, а й загальнолюдську культуру, естетичні смаки. До того ж  діти отримують у нас добру фізичну підготовку. Хлопчики  і дівчатка стають стрункими, підтягнутими, а їх рухи пластичними і витонченими, – розповідає директор студії Тетяна Левчук.–  До нас приходять   діти з різними здібностями, але  в танець закохуються назавжди.  До того ж, для багатьох із них хореографія стала професією. Колишні учні студії танцюють і в ансамблі імені Павла Вірського, а також інших  відомих колективах.

Виступи   барвінчат  часто можна бачити  як на престижних столичних сценах, так і в дитсадочках, школах, бібліотеках, державних установах, на радіо і телебаченні,  вони бажані гості майже на всіх міських святах.

Не раз зачаровував «Барвіночок» красою українського народного танцю   в різних куточках світу. Публіка завжди в захваті від «Вишивальниць», «Київських парубків». А чого вартий дивовижний «Повзунець»! У цій композиції і національний колорит, і  гумор, і глибина народної мудрості. Ці хореографічні шедеври створив сам  Павло Вірський.
Географію виступів  юних танцюристів можна вивчати за нагородами та дипломами, яких  годі перелічити в директорському кабінеті.  Перше місце   нещодавно посіли на Міжнародному фестивалі «Юні таланти» в Киргизії, двічі виборювали Гран-прі на фестивалі «Золотий лелека», неодноразово ставали лауреатами престижних міжнародних конкурсів у Великій Британії, Туреччині, Австрії, Італії, Болгарії.  Виступали в Португалії, Франції, Німеччині, Чехії, Угорщині, Македонії, країнах СНД.

Тетяна Левчук розповіла, як тепло зустріли  минулого літа «Барвіночок» у Латвії. Маленькі артисти мешкали в сім’ях у містечку неподалік Риги. Щоправда, спілкуватися з місцевими дітьми їм доводилось англійською, бо юні латвійці російської мови вже не знають.

– Нам пощастило побувати на народному  латвійському святі. Вразило те, що  всі – від найменших  – до бабусь з дідусями – вміють танцювати та співати народні танці, пісні. До того ж усі вони були одягнуті в національні костюми, які є в кожній  латвійській родині. Чи багато є українців, які мають удома вишиванку, шаровари, запаску, вінок зі стрічками?.. Приємно, що виступ наших дітей  там дуже сподобався. Цього року на День Києва чекаємо в гості   латвійських дітей, – розповіла Тетяна Михайлівна.

Своє тридцятиріччя «Барвіночок» відзначить у квітні ювілейним концертом,  який відбудеться в Театрі оперети.