Жінки при владі та поза нею

У представництві ООН в Україні відбулася традиційна зустріч із журналістами та експертами. Постійний координатор системи ООН в Україні, Постійний представник ПРООН Френсіс Мартін О\'Доннелл головним чином задоволений рухом України до  утвердження  ролі жінки в побудові суспільства нового типу. Але...

Але, як засвідчили виступи Елли Лібанової, заступника голови Інституту демографії Національної Академії наук України, Ольги Костенко, заступника міністра культури та туризму України, Тамари Мельник, радника з гендерних питань Міністерства у справах сім’ї, молоді та спорту, жінки в нашій країні занадто повільно піднімаються до рівня ухвалення рішень. Ось і попередній гендерний аналіз партійних списків  кандидатів  у народні депутати  та виконавчої влади місцевого рівня, засвідчив:  жінки України, які становлять понад половину населення, залишаються поза великою політикою. Те саме – у соціальній сфері та економіці. І це тоді, коли освітній рівень української жінки та її професіоналізм надзвичайно високий.

До речі, тема цьогорічного Послання Генерального секретаря ООН – роль жінки в процесі ухвалення рішень та її доступ до влади. Міжнародне співтовариство нарешті збагнуло:  в світі  жінки  набагато більше, ніж чоловіки, несуть тягар проблем, що стоять перед людством у ХХІ столітті. Саме тому справедливо, аби жінки брали участь у процесах ухвалення рішень у всіх сферах життя на рівних підставах. Нині на всіх континентах налічується 11 жінок, які очолюють держави чи уряди. У трьох країнах – Іспанії, Чилі та Швеції – досягнуто паритету між чоловіками та жінками в уряді. В Україні  ж немає жодної жінки у складі Кабінету Міністрів!  І лише три жінки очолюють обласні держадміністрації. 92 відсотки керівних посад обіймають чоловіки. Після останніх виборів до Верховної Ради  представництво жінок становить лише 5 відсотків. Отож, чоловіки продовжують вирішувати за «прекрасну половину».  І це тоді, коли  ООН ставить за мету досягти 30-відсоткової представленості жінок у парламентах.

Пекучим і нагальним залишається  для жінок усього світу питання балансу між повсякденним життям і самореалізацією. В Україні заробітна плата жінок у середньому становить 69,7 відсотка від заробітної плати чоловіків. Бізнесом у промисловості керують лише 2 відсотки жінок.

Ще статистики. За даними Міністерства внутрішніх справ України, кількість жінок, які загинули від домашнього насильства протягом минулого року, становить тисячу осіб. А майже кожну третю дитину  в Україні виховує одинока матір.