Із мотузкою на «Євробачення»

11 березня в ефірі Першого національного телеканалу відбудеться пряма трансляція фіналу конкурсу «Ти – зірка!». Три виконавці змагатимуться за право представляти Україну на «Євробаченні-2006» в Афінах.

17-річна Ірина Розенфельд, 21-річна Тіна Кароль та 23-річний Кирило Туриченко кажуть, що заради перемоги готові на все. «Але – в межах пристойності», – додають дівчата. Вже за тиждень вони виконуватимуть пісні, з якими, у разі перемоги, і поїдуть до Греції. «Одразу ж після визначення трьох фіналістів почалася робота над піснями, а за попередні  місяці їх в нас накопичилося чимало, – розповідає член журі, генеральний директор рекордингової компанії «Лавіна М’юзік» Едуард Клім, – усі вони – естрадні, в стилі «Євробачення». Кілька належать перу українських композиторів – Олегу Майовському та Сергію Лазо. Пісні будуть не модними, а просто красивими. І однозначно про кохання. Жодної нема із соціальним текстом. Україна цього разу має бути представлена світло, святково, аби усі зрозуміли, що люди тут не ходять насупленими та стурбованими політичними проблемами».

У годинній програмі, крім трьох фіналістів конкурсу «Ти – зірка!», візьмуть участь переможці  відбіркових турів інших країн. Скажімо, в третьому турі виступав учасник «Євробачення-2006» від Словенії Анжей Дежан.

Голосування глядачів під час фіналу відбуватиметься в реальному режимі часу протягом двадцяти хвилин.  Загалом, за всі три попередні концерти Перший національний здійснив 170 годин відеозапису, 23 години з яких потрапили до ефіру, та отримав 65700 голосів. Нарікання журналістів викликала непрозора система визначення переможців у кожному турі. Глядачі та журі голосують у пропорції 50 на 50.  Не секрет, що телефонне голосування легко підробити, а те, як працює журі, ніхто не бачить. Віце-президент НТКУ Павло Грицак запевняє, що обидві процедури відбуваються чесно та прозоро. «Ми просто не можемо розголошувати усі заходи безпеки телефонного голосування, бо тоді його легше буде підробити, – каже він, – рішення журі завіряємо нотаріально».
Чому ж тоді Тіна Кароль просто так, відповідаючи на запитання про власний настрій, каже, що в Києві у відбірковому конкурсі зареєструвалася востаннє і на «Ти – зірка!» потрапила випадково?!

Олена Мозгова, член журі та директор ТО «Музичних та розважальних програм» НТКУ, розповідає, що, визначаючи переможців, враховує не тільки виступ на концерті, а й підготовчий виступ. «Кожен із цих виконавців кращий, та, на жаль, музика і змагання – несумісні речі», – вважає пані Мозгова.

Едуард Клім додає, що просидіти два місяці в ізоляції у «зірковому» будинку – справжній героїзм. «Не кожного з наших дванадцяти учасників навіть мотузкою вдруге туди затягнеш, натомість для когось участь у «Ти – зірка!» – гарний піар-привід», – зазначає пан Клім. Обіцяє, що з трьома-чотирма виконавцями його компанія «Лавіна М’юзік» продовжить роботу і незабаром ми побачимо їх на музичному ринку України.