Є домовленості, угод немає

Учора в Києві відбулося засідання Україна – Трійка ЄС на рівні міністрів закордонних справ. Європейців представили міністр закордонних справ Австрії Урсула Пласснік, Генеральний секретар Ради ЄС – Верховний представник ЄС з питань загальної зовнішньої політики і політики безпеки Хав’єр Солана, Комісар ЄС з питань зовнішніх відносин і європейської політики сусідства Беніта Ферреро-Вальднер, міністр закордонних справ Фінляндії Ерккі Туоміойя.

Під час засідання сторони обмінялися думками з актуальних питань внутрішнього розвитку в Європейському Союзі і в Україні, зокрема, в контексті підготовки до проведення в нашій державі парламентських виборів. Також не без уваги залишилося питання практичної взаємодії в рамках імплементації Плану дій Україна – ЄС, а також низка актуальних питань співпраці між Україною і ЄС, зокрема, у сфері загальної зовнішньої політики і політики безпеки.

Організація цього заходу, на думку українських дипломатів, є продовженням практики проведення засідань міністрів закордонних справ у форматі Україна – Трійка ЄС і сприятиме подальшому поглибленню співпраці між сторонами у сфері зовнішньої політики і реалізації стратегічної мети України – підготовки до отримання повноправного членства нашої держави в Європейському Союзі.

Цікавим є той факт, що за день до візиту представницької делегації до Києва в будівлі МЗС відбувся так званий День Європи в українських ЗМІ. Як на мене, це була акція, яка мала зняти питання гострих відповідей щодо євроінтеграції за день до офіційної зустрічі. Це, власне, була спільна прес-конференція першого заступника міністра закордонних справ України Антона Бутейка та послів Європейської Комісії в Україні Іана Боуга і Австрії Міхаеля Міїсса.

У відповіді на найголовніше питання, як скоро ЄС спростить візовий режим з Україною – одночасно були радість і деяке розчарування, адже за словами Антона Бутейка, – у переговорах з ЄС досягнуто прогресу, однак підписання цього документа знову відкладається.

А ось посол Австрії в Україні Міхаель Міїсс сподівається, що угоду про спрощення візового режиму між Україною і ЄС буде підписано вже в першому півріччі цього року. За словами Міїсса, принципових домовленостей у переговорах уже досягнуто і нині відбувається робота над формулюванням положень документа.