Чорний піар на цвинтарі

Що ближче до фінішу наближається виборча кампанія, то більше бруду ллють партії та блоки одні на одних. Хтось черпає його пригорщами, а хтось – і відрами. Зловживань, звісно, значно менше, аніж на президентських виборах. Проте Комітет виборців України під час лютневого моніторингу кампанії зафіксував навіть серйозні кримінальні порушення.

Комп’ютер із минулого століття

26 березня слід боятися не адміністративного ресурсу, фальсифікацій чи махінацій, а неготовності виборчих комісій. Адже станом на 1 березня деякі з них ще й не починали свою роботу. Чимало дільничних виборчкомів (ДВК) складаються з мінімально необхідної кількості членів. Якщо хоч один з них, наприклад, захворіє в день виборів, комісія просто не зможе почати роботу. Така ситуація дасть підстави для подальшого оскарження результатів.

Зате формування виборчих органів відбувалося чесно, прозоро і без будь-якого тиску, на відміну від 2004 року. Але партії та блоки, по суті, безвідповідально поставилися до їх створення. Вони не потурбувалися про своє представництво у всіх округах та на дільницях. Нерідко суб’єкти виборчого процесу призначали довірених осіб без їхнього відома. Не дивно, що після цього 383 члени комісій відмовилися від важкої роботи й вирішили скласти повноваження. До того ж Центрвиборчком замінив ще 440 осіб в округах.

Про матеріально-технічне забезпечення дільниць думають, либонь, в останню чергу. Бо, приміром, на Херсонщині окружна виборча комісія №184 отримала зламаний ксерокс. Та й комп’ютер виявився купою металобрухту тому, що виготовлений він аж у 1995 році. Такий апарат просто не в змозі підтримувати зв’язок із ЦВК через застаріле програмне забезпечення.
Виборчкоми дезінформують не лише
через склероз

Випадки порушень під час формування та діяльності комісій поодинокі. Наприклад, на Одещині й Луганщині не хотіли реєструвати спостерігачів від Комітету виборців. У Донецькій та Рівненській областях до ДВК обрали осіб, які звинувачені в порушеннях під час минулих виборів. А на Хмельниччині представник блоку Костенка та Плюща вимагав від своїх же однопартійців хабар. Ті звернулися до міліції, тож уповноважену особу арештували.

Під час розподілу ефірного часу на виборах до Одеської облради територіальна виборча комісія (ТВК) забула про партію «Реформи і порядок» й не врахувала її потреби на агітацію. Через такий «склероз» жеребкування довелося повторити.

Представники комісій не завжди прихильно ставляться до журналістів. У Херсоні голова міської ТВК просто не надає місцевим ЗМІ інформації. Не хоче навіть повідомляти про списки партій та їхні програми. Ще й дезінформувала журналіста про час і дату чергового засідання комісії. У Севастополі ж секретар тервиборчкому не пустила на засідання кореспондента газети «Точка зору».

Партійні списки – не рукавички

Не обійшлося й без ексцесів і під час висування кандидатів на вибори до місцевих органів влади. У Білій Церкві на конференції Партії регіонів з’явилися керівники обласного осередку й змусили однопартійців докорінно переглянути списки й внести туди нових осіб. Ще й погрожували розпустити місцеву парторганізацію.

Деякі кандидати не знають, до кого прилаштуватися і міняють свої політичні інтереси як рукавички. Міський голова Черкас Анатолій Волошин вийшов із лав Народного союзу «Наша Україна» й вирішив балотуватися до облради разом із «Третьою силою». Але через кілька днів передумав і очолив список блоку «Пора-ПРП». Натомість мер Харцизька так хотів вступити до НСНУ, що почав тиснути на міський партійний осередок, аби його внесли до виборчого списку.

Агітація на шкільній дошці

Цьогоріч адмінресурс виявився слабким і розпорошеним. Якщо раніше його застосовували централізовано й системно, то нині ним користується навіть опозиція. Та й прикладів адміністративного втручання набагато менше. Так, у Запоріжжі лікарів та вчителів змушують підтримати одного з кандидатів на посаду мера. Освітяни ж Черкас та Харкова повинні агітувати за блок «Не так», пропаганда висить навіть на шкільних дошках оголошень. Ще й учнів залучили: неповнолітні, за словами представників КВУ, займаються агітацією та підкупом виборців. Залізничників неодноразово збирають та переконують в перевагах партії «Відродження».

Агітують у нас де треба й де не треба. Політична реклама заполонила ЗМІ, біл-борди та пропагандистські намети окупували вулиці навіть у селах та райцентрах. Під патронатом партій та блоків організовують конкурси краси на кшталт «Міс регіон», концерти, спектаклі, змагання з футболу та хокею, КВК.

У кого менший мозок?

Не гребують, звісно, й чорним піаром. На Хмельниччині від нього потерпіла Юлія Тимошенко. Невідомі, назвавшись активістами БЮТ, привезли до тридцяти сільських бібліотек книги буцімто про свою лідерку. Там радо прийняли подарунок, поки детально не переглянули ці книги. Насправді ж видання з портретом Юлії Володимирівни виявилися... порнографічними. Крім того, в Керчі портрети Леді Ю розвісили на могилах місцевого цвинтаря.

Дісталося і Вікторові Януковичу: в Миколаєві роздавали наклейки із написом «Все будет Донбас», де лідер Партії регіонів зображений на тлі російського прапора. У Київській області поширювали листівки із нібито висновком медиків, що мозок пана Януковича менший, ніж у звичайної людини.

Коли такі брудні технології не допомагають, політичні опоненти вдаються до відкритих кримінальних дій. У Криму, Запорізькій області, на Донбасі невідомі молодики руйнують та палять намети «Нашої України», б’ють агітаторів, нападають на штаби блоку. На Вінниччині атакували офіс регіоналів, а на Житомирщині потерпіли прихильники БЮТ та СПУ.

Хоча Комітет виборців України зафіксував чимало порушень, його голова Ігор Попов стверджує, що 80 відсотків цих зловживань можна виправити до 26 березня. Звичайно, якщо кожен суб’єкт виборчого процесу з відповідальністю поставиться до своїх обов’язків. А от напади на агітаторів мусять зацікавити правоохоронців.