Пенсії зросли

Віктор Андрійович ПЛИСЕНКОВ із Дніпровського району хотів дізнатися, які зміни сталися з 1 січня цього року щодо забезпечення інвалідів з дитинства та дітей-інвалідів.

Як повідомили у Міністерстві праці та соціальної політики, з 1 січня 2006 року набув чинності Закон України «Про внесення змін до Закону України «Про державну соціальну допомогу інвалідам з дитинства та дітям-інвалідам», яким передбачено зміни до чинного законодавства. Зокрема, інваліди з дитинства та діти-інваліди, які мають право на пенсію в разі втрати годувальника, відтепер можуть одночасно отримувати пенсію у зв’язку з втратою годувальника в органах Пенсійного фонду України та державну соціальну допомогу згідно із Законом «Про державну соціальну допомогу інвалідам з дитинства та дітям-інвалідам» у районних управліннях праці та соціального захисту населення. У разі призначення інваліду з дитинства та дитині-інваліду одночасно вищезазначених пенсії та допомоги, виплата різниці між розміром державної соціальної допомоги та пенсії по втраті годувальника органами Пенсійного фонду не проводиться. Також збільшено на 10 відсотків розмір соціальної допомоги інвалідам з дитинства ІІ та ІІІ груп. Якщо раніше він становив відповідно 70 і 50 відсотків прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність, то з 1 січня 2006 року – це вже відповідно 80 і 60 відсотків. Одиноким інвалідам з дитинства ІI та III групи, які за висновком МСЕК потребують постійного стороннього догляду, передбачено надбавку на догляд за ними в розмірі 15 відсотків прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність. Згідно з Законом «Про внесення змін до деяких законів України у зв’язку з  ухваленням Закону України «Про державну соціальну допомогу особам, які не мають права на пенсію та інвалідам» з 1 січня 2006 року передбачено збільшення розміру державної соціальної допомоги на 50 відсотків від розміру допомоги, призначеної дітям-інвалідам віком до 18 років, які потерпіли внаслідок Чорнобильської катастрофи.

Чекаємо ваших запитань, пропозицій, зауважень, скарг, побажань на редакційному «гарячому» телефоні 442-97-40, який у режимі автовідповідача працює цілодобово і без вихідних.