Житло для ошуканих: перші кроки

Столична влада, вболіваючи за  долю ошуканих  «Еліта-Центром»  інвесторів, вишукує можливості для того, щоб побудувати для них житло. Однак проблеми ці не так просто розв’язати.

 Остаточний підсумок  в обговоренні цього питання зробили депутати Київради, присвятивши йому майже весь сесійний день у четвер. Як зазначив співголова комісії з перевірки фактів протиправної діяльності корпорації «Еліта-Центр», депутат Київради Валерій Борисов, було розглянуто близько 200 земельних ділянок, на яких можливе будівництво житла для ошуканих інвесторів. Ухвалено передати  під забудову 19 майданчиків, на які вже  є кадастрові документи.

Замовником будівництва визначено КП «Київське інвестиційне агентство». Саме йому передано ці 19 ділянок – на них буде зведено житлові будинки з об’єктами соціально-культурного призначення та підземними паркінгами. Сюди й заселяться інвестори «Еліта-Центру». Зокрема це ділянки на вулицях Лайоша Гавро, 1 та 17-в, Березняківській, 30-30-а, 30-в, Хорольській, 1-а, Ревуцького, 7-в, Жолудєва, 1-а, Радянській, 28-32, Беретті, 4-а, Милославській (навпроти будинків №№ 35-39), Солом’янській, 17, Гарматній, 38, проспектах Правди, 5, Маяковського, 1-3, Тичини, 20-20-а, Героїв Сталінграда, 66, на перетинах вулиці Вірменської та Харківського шосе, Лук’янівської та Глибочицької. Земельні ділянки на вулицях Татарській, 2-7 і Новомостицькій, 2-4, Київрада передавати відмовилася.

Для отримання банківських кредитів «Київському інвестиційному агентству» дозволено передати в заставу майно територіальної громади міста, аби мати кошти для проектування і зведення житлових будинків. У заставу буде передано три нежитлових будинки на вулиці Терещенківській 11-а, 11-б і 11-в, а також 19 земельних ділянок, виділених Київрадою для будівництва комерційного житла і житла для ошуканих інвесторів. За словами Київського міського голови, сума застави цього майна  становить 22 млн. грн., яких вистачить на розробку проектів будівництва на всіх 19 майданчиках.

Із ухвалою інвестори «Еліта-Центру» практично не погодилися. Хоча керівник ініціативної групи Михайло Процак і подякував депутатам за відведення 19 земельних ділянок для будівництва житла. Проте він вважає, що це лише перший крок, і рух не повинен сповільнюватися. Пан Процак заявив журналістам, що влада не виконала всіх вимог, а виділення 19 ділянок ще не гарантує  успішного завершення будівництва.