Туристи опиняться в Трипільській цивілізації

– Якщо держава не втрутиться, то через 7-10 років «чорні археологи» та оранка знищать залишки Трипільської цивілізації, – застерігає директор Державного історико-культурного заповідника «Трипільська культура» Владислав Чабанюк, який із 1990 року займається дослідженням цієї культури.

У нас немає охорони, яка забезпечила б цілісність 2045 гектарів заповідника, – продовжує Чабанюк. – Тим паче, що пам’ятки Трипілля розкидані так, що відстань між ними близько 100 км. Заповідник охоплює 11 давніх поселень на території 12 сучасних населених пунктів. Незважаючи на це, ми маємо близько 12 тисяч експонатів, з яких понад 2,5 тисячі можна виставляти вже найближчим часом.

І хоча нині вистачає теорій щодо походження Трипільської цивілізації, Владислав Чабанюк налаштований конструктивно: «Питання про походження цієї давньої культури залишається одним із найбільш дискусійних. Тому ми не будемо відстоювати жодної із теорій, а намагатимемося показати всі її набутки».

Саме проблемі збереження та популяризації Трипільської цивілізації була присвячена нарада в уряді. Віце-прем’єр-міністр України з гуманітарних питань В’ячеслав Кириленко визначив два напрями робіт: реконструкція і будівництво пам’яток, які працюють на популяризацію Трипільської культури в Україні та демонстрація експозицій за кордоном.

На території України знайдено близько двох тисяч трипільських поселень, могильників, копалень сировини та майстерень для виготовлення знарядь. Археологічні матеріали Трипільської культури становить основу експозиції доби енеоліту в багатьох музеях України (найбільша і найповніша колекція – у фондах Національного музею історії України – понад 70 тисяч одиниць).

Уже восени цього року відкриється виставка Трипільської культури в Королівському музею Онтаріо (Канада). Однак найголовніші події відбудуться в Україні. Відкрито Київський обласний археологічний музей, триває робота над створенням історико-культурного заповідника імені Вікентія Хвойки (відкривача Трипільської культури).

На території заповідника «Трипільська культура» здійснять низку заходів: побудують поселення, на зразок трипільських, відреставрують майстерню в селі Веселий Кут, а також Музей археологічних культур у замку графа Шувалова (побудований 1903 року). Але чи не найбільше, напевне, зацікавить туристів археодром у Тальянці (місце, де відтворять побут і житло трипільців). Отож, незабаром туристи зможуть на кілька днів розпрощатися із годинниками, мобілками та іншими принадами нашої цивілізації і опинитися в житлах, наближених до тих, де у другій половині IV – другій чверті ІІІ тисячоліття до н.е. мешкали трипільці.