Великої води не буде

Весна іде. А з нею, як правило, велика вода. Як з нею збираються боротися в столиці, – про це йшлося на засіданні постійної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій Київської міської ради.

Начальник відділу гідрологічних прогнозів українського Гідрометцентру Вікторія Бойко повідомила, що водопілля очікується наприкінці березня – початку квітня. Паводок загрожує жителям Харківщини, Луганщини, частково Донеччини. Меншою мірою вода зачепить Рівненщину та Волинь. А от кияни можуть не хвилюватися. Рівень води в Дніпрі, за попередніми прогнозами, залишиться в нормі.

– Можливо, од підтоплення деякою мірою потерпатимуть заплави Славутича та Десни – села Троєщина, Осокорки, Чапаєвка, – каже директор державного комунального підприємства з охорони, утримання та експлуатації внутрішніх водойм Києва «Плесо» Микола Щепець. – Тут у посиленому режимі працюватимуть насосні станції – Русанівська, Осокорківська, Корчуватська. Зважаючи на висновки нашого Гідрометцентру, гадаю, підтоплення у згаданих населених пунктах катастрофічним не буде.

Міські ж служби повністю готові до зустрічі з весняною водою. Про це зокрема прозвітували головний столичний рятувальник Віталій Пшеничний, головний інженер ВАТ «АК Київводоканал» Анатолій Ковалишин. Останній, до речі, заявив, що жодних проблем у процесі підготовки до пропуску весняної води не виникло. Єдине – попросив виділити кошти для придбання реагентів для очистки води та стоків. Члени комісії підтримали головного інженера.

Питання, яке також пов’язане з паводковою стихією, – це технічний стан Ближніх печер Києво-Печерської лаври. Як відомо, торік у травні в них стався обвал. Причини – природно-техногенні. Помічник казначея Свято-Успенської Києво-Печерської лаври Корнилій Борисов висловив сумнів щодо ведення відновлювальних робіт. Мовляв, стільки часу минуло, а віз і нині там. Його заспокоїв начальник Головного управління з питань надзвичайних ситуацій КМДА Віталій Пшеничний. Він повідомив, що вже розроблено будівельно-реставраційний проект. Але перед початком робіт потрібно з’ясувати причини просідання ґрунту. Адже геофізики виявили потік ґрунтових вод з верхньої території Лаври. Тому весняний паводок може завдати певної шкоди. Хоча фахівці запевняють: усе надійно контролюється.