Набувають досвіду в спільних навчаннях

Поки серед чинних політиків і претендентів на депутатські мандати точиться суперечка з приводу того, вступати Україні до НАТО чи ні, вітчизняні військові проводять спільні навчання з американськими вояками. Такі навчання відбуваються у рамках двосторонніх угод.

Так, у Чорному морі, неподалік мису Херсонес, спільно відпрацьовували практичні дії з маневрування, висадки доглядових партій, прийому-передачі вантажів на ходу та взаємного сигналовиробництва особовий склад українського корабля «Славутич» і моряки американського есмінця «Портер». Як зазначають спеціалісти, такі навчання потрібні для відпрацювання взаємодії, що вкрай необхідна  при виконанні миротворчих завдань.

А напередодні спільно тренувалися на базі Форт Бреґґ, що в Сполучених Штатах, сорок вісім військовослужбовців вітчизняної 95-ї  аеромобільної бригади та особовий склад батальйону з дивізії морської піхоти США.

Перед практичним виконанням стрибків наші вояки пройшли повний комплекс підготовки. Зокрема, у школі поглибленої підготовки десантників під керівництвом американських інструкторів вони вивчали американські парашутні системи, екіпіровку та засоби десантування, відпрацювали елементи стрибків з імітатора випускного люка.

За словами керівника української делегації підполковника Юрія Галушкіна, досвід, набутий українськими десантниками, узагальнять. Його буде застосовано в практичній підготовці воїнів аеромобільних та повітряно-десантних підрозділів Збройних сил України.

А тим часом військовий міністр Анатолій Гриценко повідомив, що цього літа на території України проведуть чергове багатонаціональне навчання «Сі Бриз». Щоб заспокоїти певну частину вітчизняної громадськості, треба одразу сказати, що навчання ці традиційні і жодного стосунку до вступу в НАТО не мають. І до виборів в Україні теж. На них наші військовики одержують бойову підготовку за кошти, що надходять від інших учасників навчань (у нас таких коштів не знайдеш). Готують маневри «Сі Бриз» протягом року, і потрібні для їхнього проведення гроші давно уже використовуються. Не допустити ж на територію України підрозділи інших держав для участі у багатонаціональних військових навчаннях – це удар по іміджу України, який і без того нелегко створити в представників світової громадськості.