Влада обіцяє розповідати про себе

Міністерство юстиції України розробило проект Закону України «Про відкритість і прозорість діяльності органу виконавчої влади, органу місцевого самоврядування».

А щоб усе насправді було відкрито й прозоро, уряд виніс проект на громадське обговорення. Минулої п’ятниці у клубі Кабінету міністрів України відбувся перший із п’яти запланованих круглих столів, участь у якому взяли представники громадських, експертних та медіа-організацій. Чекали й на голову Держкомітету телебачення та радіомовлення Івана Чижа та першого заступника міністра юстиції України Петра Крупка. Але марно, на обговорення вони не приїхали.

Дискусія навколо запропонованого документа точилася майже дві години. Більшість учасників критикували проект Закону, який, на їхню думку, не має чітко визначеного механізму регулювання. До того ж, як зазначалося під час обговорення, значна частина пропонованих норм уже давно є чинною. І головна проблема у спілкуванні між владою та громадськістю полягає якраз у невиконанні цих законів. Тож учасники першого обговорення рекомендували не виносити законопроект на засідання уряду, а створити робочу групу при Кабміні й, урахувавши всі пропозиції, доопрацювати його.

Олена СИНЬКО