Розчарувалися в партіях

Вибори за закритими партійними списками є недемократичними. Таку систему нав’язали українцям, народ не затвердив ці зміни на референдумі, вважає голова організації «Батьківщина схід» Ігор Гекко.

У Європі пропорційне голосування, як правило, відбувається за відкритими списками й електорат, знає кожного кандидата від партії чи блоку. Лише в Італії, за словами  Гекко, списки були закритими, але 1999 року на референдумі громадяни відмовилися від подібних виборів, бо вони сприяють корупції.

Фактично українці вибиратимуть не всю партію, а лише її першу п’ятірку. За оновленою Конституцією партії отримують чималу владу. Лідери політичних сил можуть контролювати голосування депутатів, домовлятися про формування уряду. Гекко заявляє, що українські партії не надто ще розвинені й мають мало спільного із європейськими. Структури ці непрозорі, по суті вони перетворилися на угруповання людей, які об’єдналися навколо лідера. Ідеології багатьох сил майже не відрізняються одна від одної. Вибори, на думку представників організації, – це боротьба власників партій за владу, перерозподіл сфер впливу та власні інтереси.