Бережіть блондинок

Виявляється, поява блондинок пов’язана з гострою нестачею чоловіків у скандинавських спільнотах пізнього палеоліту. Такого висновку дійшли вчені з шотландського університету Сент-Ендрюс.

Антропологи із Сент-Ендрюс вважають, що в досліджувану епоху (10-11 тисяч років до нашої ери) харчування населення Скандинавії цілком залежало від полювання, яким, природно, займалися чоловіки. Чимало їх гинуло, ті ж, хто вижив, могли вибирати собі подруг із великої кількості одноплемінниць. З якоїсь причини рідкісна генетична зміна, в результаті якої посвітліли волосся й колір очей, мала великий успіх у темноволосих і темнооких землян, які до мутації становили основу населення планети.

На думку фахівця з еволюційної психології Пітера Меннінга, теорія антропологів із Сент-Ендрюс заслуговує схвалення, оскільки ніде у світі, крім Європи, немає такої розмаїтості кольорів волосся й очей. Систематичний вибір сексуальних партнерів із певними зовнішніми даними пояснює ситуацію.

Утім, один канадський антрополог зробив невтішний прогноз: натуральні блондинки зникнуть через 200 років, а остання з них народиться десь у Скандинавії приблизно 2202 року.