Помаранчеве танго

У галереї «Карась» розгорнуто виставку Олександра Ройтбурда «Танго».

Здавалося б, після картин Мане, Пікассо, Малевича, Петрова-Водкіна та інших відомих художників нелегко внести щось нове, передаючи на полотні енергійні ритми танцю, пристрасті. Однак Олександр Ройтбурд усе ж привернув увагу до своїх картин завдяки персонажам: на полотні виконують танго Президент України Віктор Ющенко та лідер БЮТ Юлія Тимошенко. Цей танок здіймається над морями, горами, лісами, полями, парками, урбанізованими пейзажами. А також над світанком та вечірніми зорями – через усі пори року.

Художник почав працювати над проектом «Танго» по гарячих слідах подій Помаранчевої революції, а закінчив цикл восени 2005 року. Перша картина «Осіннє танго» експонувалася на персональній виставці Олександра Ройтбурда «Рай» у червні минулого року. Відтоді відбулося чимало подій, які постійно змушували дивитися на твори під новим кутом зору. Протягом року йшла робота над проектом, були часи, коли здавалося, що картини, представлені на виставці, втратили свою актуальність. Але згодом з’ясувалося, що вони набули нового і зовсім непередбачуваного значення.

Планувалося, що відкриття виставки відбудеться за участю головних героїв: офіційно запрошені Віктор Андрійович та Юлія Володимирівна танцюватимуть разом танго. Але сподівання не справдилося.

Відтак, ще одна спроба, тепер уже мистецька, примирити лідерів Помаранчевої революції поки що не здійснилася. Хоча хто зна… Адже танго – це не лише пристрасть, а й боротьба чоловіка й жінки в танці. Напевно, тепер настало передвиборне танго…