Олімпійське майбутнє Льодового стадіону

Величезна сіра споруда, що на проспекті Глушкова, 9 у Голосіївському районі столиці, нині швидше нагадує якийсь забутий склад і аж ніяк не Льодовий стадіон. Хоча його й призначено для тренувань, але зі своїми функціями справляється на маленьку трієчку – умови не ті. А можна було б такий спорткомплекс тут розташувати! «І розташують! – запевняють столичні зодчі, пропонуючи дивовижні проекти реконструкції й забудови Льодового. – Лише трохи зачекайте».

Нині, коли вже звичним став термін «комплексний підхід», не дивним було дізнатися, що столична влада має намір осучаснити й дещо видозмінити не лише Льодовий, а й Національний виставковий комплекс, тамтешню автостанцію та інші об’єкти (до вул. Заболотного) – вздовж проспекта Глушкова. Дещо більше вразила назва організації, яка займається проектними роботами – «Студія неординарного проектування» (однак безпосередньо над проектами реконструкції виставкового центру працює інститут «Діпромісто»). Архітектор Андрій Ковальчук зазначив, що розпорядженням президента на території Льодового стадіону (17 га) доручено облаштувати центр для тренування спортсменів, які займаються зимовими видами спорту, аби ті готувалися до зимових олімпіад. «Для цього передбачено спорудити Олімпійське містечко», – пояснив він і запропонував розмістити тут окрім спортивних об’єктів кілька 25-поверхівок, зокрема й готель. Уже традиційно, що перші поверхи – для офісів і торговельно-розважальних комплексів. Не забули й про підземний паркінг. Цікаво, що окремий готельно-офісний центр, за словами проектувальників, має постати і на місці автостанції.

Кілька пропозицій було висловлено й з приводу реконструкції виставкового центру: автостоянку перед його входом запропонували перемістити під землю, а вивільнені місця перетворити на пішохідну зону з об’єктами соціальної інфраструктури. Не забули й про транспортну розв’язку.

Але перш ніж справа дійде до реалізації проекту, слід врахувати всі «за» і «проти» щодо доцільності створення тут торговельно-офісних центрів, житлової забудови тощо (адже це місце для тренувань).