Не вірте рекламним роликам

Ганна Іванівна ШОСТАК із Подільського району та ще кілька пенсіонерів із різних районів міста хотіли дізнатися, чому їм не видають 25-відсоткової екологічної надбавки до пенсії, про яку постійно розповідають по телевізору. До редакції також зателефонували і працівники деяких районних пенсійних управлінь із проханням надрукувати роз’яснення з цього приводу.

Як пояснили редакції у Мінприроди України, нині жодну окрему місцевість нашої держави не оголошено зоною надзвичайної екологічної ситуації згідно з вимогами Закону України «Про зону надзвичайної екологічної ситуації», тому відповідно й таких виплат не здійснюється. Як вважають у міністерстві, громадян щодо цього, певне, ввів в оману рекламний ролик однієї з політичних сил, що й справді досить часто показують по телебаченню. Насправді ж Міжгалузевою комплексною програмою «Здоров’я нації» на 2002–2011 роки Міністерству охорони здоров’я України разом із зацікавленими центральними органами виконавчої влади доручено розробити законопроект із питань відшкодування населенню збитків, заподіяних забрудненням довкілля. Проте за попередніми даними спостережень гідрометслужби за забрудненням довкілля 2005 року й справді помічено випадки перевищення максимальних та середніх концентрацій забруднюючих речовин (пилу, діоксиду азоту, фтористого водню, фенолу, формальдегіду) в атмосферному повітрі в деяких містах України – Києві, Донецьку, Хмельницькому, Луцьку, Херсоні, Красноперекопську, Запоріжжі, Слов’янську, Дніпродзержинську, Дніпропетровську, Рубіжному, Краматорську, Сіверськодонецьку та інших. Основною причиною цього стало порушення вимог щодо ведення технологічних процесів на промислових підприємствах та значна концентрація автомобільного транспорту. Але це не може бути підставою для оголошення окремої місцевості зоною надзвичайної екологічної ситуації, бо згідно з чинним законодавством, негативні зміни, що сталися в природному середовищі, не є такими, що їх неможливо усунути без застосування надзвичайних заходів з боку держави. А от новий закон має врегулювати питання виплати компенсацій населенню, що живе на екологічно забруднених територіях, але його ще не ухвалила Верховна Рада.

Чекаємо ваших запитань, пропозицій, зауважень, скарг, побажань на редакційному «гарячому» телефоні 442-97-40, який у режимі автовідповідача працює цілодобово і без вихідних.