Презентація в Брюсселі: виходимо з тіні Росії!

В адміністративному центрі Євросоюзу відбулася презентація програми Києва на здобуття звання «Європейська культурна столиця-2010».

Незважаючи на те, що Київ приєднався до цього престижного міжнародного проекту менше року тому, міській владі вдалося наздогнати інших номінантів на звання «Європейська культурна столиця-2010» і нині є всі підстави вважати, що наші шанси будуть доволі оптимістичними.

«Київ – перехрестя культур». Таку промовисту назву має програма, представлена в Брюсселі депутатам Європарламенту, інших структур Європейської спільноти і численним представникам засобів масової інформації.

– Наше сьогоднішнє прагнення  – підтвердити незмінне бажання Києва і всієї України бути в Європейському Союзі, щоб разом творити на благо свого народу і народів Європи, – сказав перед учасниками презентації Олександр Омельченко. – І участь у конкурсі на право іменуватися «Європейською культурною столицею-2010» ми розглядаємо як надто важливий чинник на шляху до цієї стратегічної мети.

Київський міський голова зауважив, що нині вже практично ніхто не висловлює  сумнівів щодо європейськості нашої держави. Але про Україну і її столицю в Європі й світі знають, на жаль, дуже мало. Справді, нашій молодій країні лише неповних 15 років. Доти ж вона століттями була в тіні Росії і це не могло не вплинути на формування усталених стереотипів.

Однак за цей короткий період пройдено шлях, на який інші держави витратили більше часу. Ми домоглися значних позитивних змін у соціально-економічній сфері, суспільно-політичному житті. А Помаранчева революція, за перебігом якої, затамувавши подих, стежила вся світова громадськість, довела, що Україна гідно витримала непростий іспит на невідворотність демократичних засад свого подальшого розвитку.

Лідером і локомотивом у всіх цих процесах був і залишається Київ – місто з майже 2000-літньою історією і багатою духовною та культурною спадщиною.

Київ має значний досвід в організації і проведенні масштабних міжнародних культурно-мистецьких заходів (згадаймо хоча б ювілейний музичний конкурс «Євробачення – 2005»).

Під час перегляду короткого презентаційного відеофільму гостей особливо вразила самобутня краса нашого міста, яку створює неповторний природний ландшафт. Вони із захопленням довідалися, що лише 44 відсотки території Києва забудовано, а решту займають парки, сквери, зелені зони відпочинку, ріка Дніпро і 360 міських озер.

– Київ – не парк у місті, а місто в парку, – не без задоволення зазначив Олександр Омельченко і запросив присутніх обов’язково до нас приїхати.

Для широкого інформування громадськості про реалізацію проекту «Київ – Європейська культурна столиця» створено спеціальний веб-сайт кiev2010.com. Після ознайомлення з його основними тематичними розділами учасники презентації висловили свої міркування  щодо шансів Києва стати переможцем конкурсу, в якому крім нашого міста бере участь Стамбул.

Гостроти суперництву додає те, що після 2010 року номінуватися на звання «Європейська культурна столиця» матимуть право лише міста з країн Євросоюзу. Але, за словами Олександра Омельченка, змагання буде дружнім і не вплине негативно на відносини між Києвом і Стамбулом. Ця ситуація навпаки нас зблизила і під час зустрічі з турецькою делегацією обговорено можливість підписання угоди про партнерство між двома містами уже до кінця березня нинішнього року.

Київ має такі угоди з 56-ма столицями, зокрема з Анкарою. Тепер до цього переліку приєднається і Стамбул.

14 березня міста-номінанти представлять програми незалежному жюрі, яке свої висновки і рекомендації подасть на розгляд Європарламенту і Ради Міністрів Європейського Союзу.

Дуже хочеться, щоб ці висновки були нам на радість.

Василь МЕТЕРЧУК
Київ – Брюссель – Київ