Вибори під загрозою зриву?

Поки влада напередодні виборів всіляко бореться із фальсифікаціями та адміністративним ресурсом, ми просто не помічаємо іншої небезпеки. Хто міг би подумати, що голосування 26 березня може провалитися не через порушення законодавства, а з причини недосконалої підготовки. А саме це,  за словами голови правління Комітету виборців України Ігоря Попова, найбільше загрожує волевиявленню.

Річ у тім, що раніше органи влади організовували 60 відсотків усього виборчого процесу. Нині ж вони вирішили не втручатися, аби не давати підстави для звинувачень в застосуванні адмінресурсу. Як то кажуть, хотіли як краще, а вийшло, як завжди – весь тягар відповідальності ліг на Центрвиборчком.

Чи не найголовніша проблема нині – недоукомплектованість персоналом територіальних та дільничних виборчих комісій. Не вистачає аж 26 тисяч фахівців. Мало того, активісти КВУ очікують, що чимало працівників комісій просто відмовляться працювати через велике навантаження та брак кваліфікації.
Чимало виборчкомів не мають комп’ютерів із модемним зв’язком, аби передавати дані до ЦВК. Бракує навіть скриньок для голосування: на президентських виборах, мабуть, так фальсифікували результати, що певна їх кількість кудись зникла. То ж 26 березня сотні дільниць просто не зможуть почати свою роботу, що дасть підстави деяким політичним силам оскаржувати результати виборів у суді або вимагати переголосування в деяких регіонах. До того ж результати волевиявлення з виборчих округів надходитимуть із запізненням.

Та на цьому проблеми не закінчуються. По Україні можуть не проголосувати понад мільйон громадян: членів виборчих комісій, спостерігачів та охоронців дільниць. Ігор Попов із колегами вирахував, що в середньому на дільниці працює близько тридцяти осіб. Оскільки виборці отримають чотири-п’ять величезних, майже метрових, бюлетенів (зі списками до Верховної Ради та органів місцевого самоврядування), то вивчатимуть їх надто довго й утворять довжелезні черги. Тому представники комісій будуть зайняті цілий день і просто фізично не встигнуть проголосувати.

До виборів – більше місяця, тому ще є час виправити ситуацію. Просто треба добряче попрацювати. А робота знайдеться всім: Верховна Рада має владнати всі законодавчі нюанси, влада й Центрвиборчком – доукомплектувати комісії технікою та персоналом. Потрібно також створити такі умови, щоб спостерігачі та представники виборчкомів знайшли час для голосування.

Необхідна й масова просвітницька робота. Це вже парафія КВУ, комітет випустив листівки та відеоролики, які роз’яснюють особливості цьогорічного голосування. Створено і «гарячу»  телефонну лінію, яка щодня приймає дзвінки від 100-200 осіб. Допоможуть і з спостерігачами – від Комітету виборців України їх буде п’ять тисяч.

Прикро, якщо чесні та демократичні вибори 26 березня зірвуться через погану підготовку. Це ж буде ганьба на весь світ! Тоді годі й думати, що Парламентська Асамблея Ради Європи припинить моніторинг нашої держави.