Замість компаса – Табурет

Шукач пригод Леонід Кантер організовує новий творчо-ман-дрівничий проект – «З Табуретом через Гімалаї». У рамках тримісячної подорожі команда, серед якої цього разу буде і два професійні оператори, вирушить до Індійського океану – через Монголію, Китай, Непал, Індію та Шрі-Ланку.

Нині команда ретельно вивчає особливості цих різних культур. Крім перепон суспільних, доведеться долати і кліматичні. В Монголії у березні – 20 °С, а в Індії у травні +40 °С.

Проект «З Табуретом до Океану» відбувся у серпні, а прем’єра серіалу – нещодавно в Будинку кіно. Десять серій по п’ятнадцять хвилин змонтував кінорежисер Ярослав Попов. Під час самої подорожі в команді був лише телережисер (Кантер) та телеведучі.  Серіал вийшов досить арт-хаузним. Фільм – про людей. І тих, хто мандрував, і тих, хто зустрічався в дорозі.

Мандрівка тривала місяць. Команда з семи українців  грала на головних площах європейських міст вистави   «Івасик-телесик», «Коза» та співала українські народні пісні. «Глядачам здебільшого шоу подобалося, – каже Леонід, – принаймні, нас не закидали помідорами».

На день у мандрівників було всього по п’ять євро, тож ночували, де доведеться.

Європейці допомагали мандрівникам: годували, іноді навіть запрошували до себе на ночівлю.

У Німеччині до групи пристав хлопчик Женя, який не має права в’їзду в Україну, як і його батько-емігрант. «Жені надзвичайно сподобалася ідея та мета мандрівки, – розповідає Леонід, – він захоплено читав наші щоденники, а коли побачив гречку, у нього з’явилися сльози на очах. Бо не бачив її майже десять років. Власне, там, за кордоном, сумуєш за простими речами: гречкою, солоними огірочками... У кінці подорожі та відповідно до  нашого серіалу ми вийшли на пафосну, патріотичну нотку. Це вже коли встановлювали пам’ятник на березі Атлантичного океану та самостійно місили цемент для нього».

Табурет – один із тих предметів,  який може бути всюди органічним та одночасно несподіваним, вважає Леонід Кантер. Якщо вистачить терпіння, він донесе табуретки до всіх океанів у світі – їх чотири. «Щоправда, ідея йти на північ – через Литву, Латвію, Фінляндію, Норвегію –  мене не дуже приваблює, – каже мандрівник. – Більше подобається прямувати із холоду в тепло».