Ніжні фіалки і вечеря при свічках

На батьківщині свята всіх закоханих, – у безтурботній і завжди закоханій Франції, – день Святого Валентина відзначають не так як східні слов’яни. Нащадки войовничих галлів і не менш задиракуватих франків, урочисті збори з концертною програмою від чергового кандидата в депутати від народної демократичної і єдиної соціальної партії не відвідують. Вважають: «Там, де двоє  –  третій зайвий». На відміну від німців та англійців, культпохід по магазинах не організовують. І замість коробок цукерок і дрібничок від дядька Сема дарують букетик ніжних фіалок плюс красиві слова та вечеря в приміському ресторанчику...

Шампанським, бутербродами з ікрою і бісквітами Амура не задовольнити, треба щось оригінальніше. Еротична кулінарія широко використовує прянощі, трави, овочі, коріння і фрукти. Поєднує їх з молочними (або з кисломолочними) продуктами. Любовні страви мають бути насиченими вітамінами «розмноження» (А і Е).  Не варто забувати і про «відповідальних» за збудження (вітамін В) – рибу, боби і картоплю. «Хтиві» продукти так звані афродизіаки – кава, перець, горіхи, імбир, розмарин і женьшень. І хоча на колір і смак товариш не всяк, усе має бути максимально червоним. Колір збудження, бажання і пристрасті: смажене м’ясо, червона риба, ікра, виноград, горобина, журавлина і полуниця. Ця ягода розпалює і спонукає до любовних ігор. Мед стимулює потяг. А томати... Недарма їх називають яблуком кохання! А на додачу  «друг» самого Казанови – шоколад. До речі, найвідоміший і найактивніший коханець усіх часів пропонував не захоплюватися рецептурою і сервіруванням: «Дотримуйтесь міри. Інакше – «затори на дорозі» і цілковите фіаско».