Забуттю не підлягає. Але опиниться на вулиці?

Єдиний у Києві, та, мабуть, і в усій Україні, музей злочинів тоталітарної доби «Забуттю не підлягає. Хроніка комуністичної інквізиції» нині на межі виживання. Музейна експозиція, яка набула популярності не лише в Україні, а й за її межами, може бути викинута на вулицю. Причина досить прозаїчна – припинення фінансування.

Два роки поспіль кошти на утримання і функціонування музею виділяла Київська міськдержадміністрація через Головне управління з питань внутрішньої політики. Цього року міські й ра-йонні можновладці, мабуть, забули про нього. Адже музей і Київське товариство «Меморіал», яке опікується ним, неприбуткові організації. Однак усе-таки меморіалівці зробили ремонт орендованого приміщення, обладнали актовий зал, кімнати наукового відділу, придбали оргтехніку та відеоапаратуру для демонстрації фільмів.

Функціонують три експозиції музею. Зібрані матеріали та наукові розробки можуть стати істотною допомогою для новостворюваного Українського інституту національної пам’яті. Окрім цього тут діє бібліотека, де понад півтори тисячі унікальних видань на історичну тематику. 2005 року Товариство «Меморіал» спільно з українською діаспорою Канади створило документальний фільм «Між Гітлером і Сталіним», касети з яким безплатно роздали по всіх областях України.

Тематика музею «Забуттю не підлягає», його численні експонати доповнюють матеріали шкільних і студентських програм. Ось чому його постійні  відвідувачі – школярі та студенти. Для них музей організовує спеціальні лекції та екскурсії. 2005 року кількість відвідувачів перевищила 10 тисяч. Цього ж року товариство видало ілюстровану книгу для шкільної молоді «Голодова катастрофа в Києві» та документальну повість «Сталінським курсом» про долі інвалідів у концтаборах СРСР. Книги безплатно розповсюдили по школах і бібліотеках Києва і України.

Можна ще багато розповідати про роботу й здобутки меморіалівців та колектив музею, які працюють лише на ентузіазмі. Але власника приміщення це мало турбує. Вимагається плата за оренду, за комунальні послуги. Якщо грошей не буде, музею доведеться вибиратися разом із його експонатами на вулицю. Листи до владних структур, з якими звертався голова Київського товариства «Меморіал» Роман Круцик про тяжкий стан з фінансуванням музею, поки що залишаються без відповіді.

Тож, чи житиме музей, а чи припинить своє існування – поки що невідомо.