Де Ви, Лі?

Колись актуальну пісеньку про недоцільність трансформації ТУМу в «Просвіту» (хай би було і те, і те!), мабуть, час облишити. Бо український люд може подумати, що на 17-ту річницю історичної установчої конференції в Будинку кіно журналістам нема чого більше й мовити. Тим часом, і згадати є про що, і думок не бракує.

Людей, які предстали перед очима ЗМІ 10 лютого в УНІАН – Павло Мовчан, Анатолій Погрібний, Анатолій Мокренко, Юрій Гнаткевич, Олександр Пономарів – об’єднує не тільки участь у згадуваній події. Майже всі вони давно очолюють фонди і товариства, ясна річ, українського спрямування,  дотичні до проблеми рідної мови, але...

У зв’язку з форумом у Будинку кіно згадується інше. Отоді слово «єдність», може, менше миготіло в пресі, зате було далеко не порожнім звуком. Журналісти, які сиділи у блакитному залі (в актовому – яблуку не було куди впасти!), вступне слово Олеся Гончара слухали по внутрішньому радіо. Рідко в кого з них сльози не виступали на очах від проникливої промови автора «Собору». А Світлана Лі? Кореянка, яка щиро взялася за відродження української мови у Києві, згодом очолила відповідну комісію міськради. Її виступ викликав тоді справжні овації так само, як розгублення і зніяковіння навіть у найзапекліших українофобів викликала її чудова, але азійська зовнішність: не з руки торочити про важкість «балакать на мовє», коли перед тобою сидить україномовна чиновниця з обличчям Чіо-чіо-сан.

Але запросити Світлану Лі на нинішню прес-конференцію чомусь забули. Може, не схотіла, «заспокоїлася»?

Але жах, звичайно, не в цьому. Жах у тому, що проблеми 1989 року стали проблемами 2006-го. А окремі пункти постали навіть гостріше, ніж тоді. Коли ще, наприклад, таким зловісно реальним було горезвісне державне «двуязичіє»? Олександр Пономарів запевняє, що студенти Національного університету з Донецька і Луганська знають українську мову часом краще, ніж кияни, а вирішення мовного питання бачать у повсюдному переведенні ЗМІ на державну мову, зокрема і передусім – на сході України. То хто тут повинен проявити державну волю – українська без лапок влада чи поодинокі ентузіасти на кшталт Світлани Лі?

Центральне правління ВУТ «Просвіта» імені Т.Г.Шевченка звернулося до ЦВК і Мін’юсту з вимогою зняти з реєстрації трьох суб’єктів майбутніх парламентських виборів, у програмах яких виразно звучать антиконституційні ідеї, зокрема і щодо мов в Україні.