Не потьмяніє срібло Царських врат

Стартував проект реставрації, реконструкції і монтажу унікальної пам’ятки XVIII століття – срібних Царських врат іконостаса Софійського собору Національного заповідника «Софія Київська».

Срібні Царські врата головного вівтаря Софійського собору виготовили 1747 – 1750 років славні київські золотарі.  Оздоблює врата рослинний орнамент, ажурний і витончений. Краса його неперевершена! Він ніби об’єднує в єдину композицію фігури євангелістів Марка, Матвія, Луки, Іоана.

Але хвиля радянського атеїзму чорним крилом затьмарила цю красу – Царські врата, які символізують вхід до Царства Божого. 1922 року в Україні розпочали кампанію вилучення цінних культових предметів із храмів. Вона не оминула й Софію Київську.

Тривалий час врата вважали втраченими. Та наприкінці минулого століття десять срібних фрагментів цієї пам’ятки було передано до Києво-Печерської лаври. Але мало хто знав про це – дирекція і працівники фондів замовчували факт зберігання фрагментів, які належали Софійському соборові.

Та дирекція заповідника «Софія Київська» довідалася про це, і згодом вийшов наказ Міністерства культури УРСР про передачу унікальної пам’ятки справжнім власникам. 1984 року десять срібних фрагментів врат передали з Лаври до фондів Державного архітектурно-історичного заповідника «Софійський музей».
І з 2001 року фахівці намагалися організувати реставрацію врат, які були розрізані на фрагменти (їх, очевидно, хотіли переплавити), деформовані, з корозією. Науковці розшукували документи, аби відповідно до оригіналу відтворити пам’ятку. І опис врат зрештою виявили в Державному архіві міста Києва. Проте через брак коштів відновити пам’ятку не могли.

Торік президент Української спілки промисловців і підприємців Анатолій Кінах відвідав Софію, щоб ознайомитись із станом історичних пам’яток. Згодом, 12 квітня 2005-го, він та голова міської організації партії промисловців і підприємців Микола Георгієвський і генеральний директор Національного заповідника «Софія Київська» Неля Куковальська підписали угоду про співпрацю в пам’яткоохоронній, науково-дослідній роботі. І ось минулої п’ятниці заступник голови КМДА Микола Георгієвський вручив генеральному директору Нелі Куковальській чек на 500 тисяч гривень на відновлення пам’ятки. Відповідно до розробленого проекту, врата буде відновлено в АТ «Польські майстерні з реставрації пам’яток старовини міста Варшави». Проект схвалили українські та польські вчені. Анатолій Кінах, нині секретар РНБОУ, оголосив про старт проекту.

Через півтора-два роки срібні Царські врата буде встановлено на їхньому історичному місці – у Софії Київській.