Космодром для українських талантів

Ті, хто хоче зняти фільм в Україні, змушені констатувати: наша держава занадто відстала в кіноіндустрії. Адже від радянського кіновиробництва залишилися лише «ріжки та ніжки». От і доводиться кіномитцям їздити до сусідніх країн (Росії та Польщі) навіть заради елементарного – аби проявити плівки.

Та ось концерн «Київ-Донбас» оголосив про запуск проекту з будівництва поблизу Києва кіностудійного виробничого комплексу повного циклу (робоча назва – «Студія Сіті Київ»).

На 50 гектарах розташується 12 знімальних павільйонів (загальний метраж – 75 тисяч квадратних метрів), який дасть змогу створювати кіно- та телепроекти, телесеріали, ток-шоу, а також будь-яку відеопродукцію та рекламу. Тут будуть лабораторії з обробки плівки і цифрового сканування, павільйон для запису симфонічного оркестру і хору, офісні приміщення і, можливо, тематично-розважальний центр. Сучасні аналоги майбутнього кінокомплексу – студії Universal City і MGM Florida.

Проект оцінюється в 100 мільйонів доларів. Плани амбіційні – стати центром світового кіно, притягуючи кінематографічні гроші навіть з-за океану.

Голівудський продюсер, екс-киянин Володимир Хорунжий не виключає, що наступну серію про Джеймса Бонда можуть знімати поблизу Києва.

Керівники концерну В’ячеслав і Олександр Константиновські планують уже через п’ять років вийти на 20-відсоткову рентабельність. Звичайно, залучатимуть іноземних фахівців, хоча основу майже тисячного колективу кінокомплексу становитимуть українці.

Володимир Хорунжий запевнив, що для вітчизняного виробника створять спеціальну програму: «Студія – це космодром, з якого буде запущено українські таланти».