Історія під асфальтом

У виставковому залі «Хлібня», що на території Національного заповідника «Софія Київська», відкрилася виставка археологічних пам’яток останніх п’яти років. Представлено експозицію з трьох місць – подвір’я власне Софії, Кирилівської церкви та Судацької фортеці.

Під час археологічних досліджень на подвір’ї «Софії Київської» виявили багато будівельних матеріалів – фрагменти давнього фрескового тиньку, плінфи, інкрустованої смальтою вапняно-цем’янкової підлоги, смальтові заготівки-криці та виготовлені з них кубики мозаїчної смальти, а також уламки підлоги ХІ ст. з гніздами від утрачених кубиків смальти. Восени 2004 року, коли міняли асфальтове покриття подвір’я «Софії», було виявлено рештки фундаменту потужного оборонного муру першої половини ХІ ст., який у давнину оточував садибу собору. Також на подвір’ї храму знайшли два поховання на цвинтарі XVII-XVIII ст., що дало змогу уточнити межі останнього.

Під час будівельних робіт торік на подвір’ї Кирилівської церкви археологи розчистили підмурки північної прибудови цієї церкви. Виявилося, що прибудова виникла у другій половині – наприкінці ХІІ ст., зазнала суттєвої реконструкції наприкінці XVII ст. і була розібрана в першій половині – середині XVIII ст. На ділянці розкопок цієї споруди привертає увагу плінфа ХІІ ст. з відбитком дитячої ступні та цегла XVII ст. із позначками майстра. Археологи також розчистили три поховання ХІІ ст. та склеп кінця XVIII ст., де знайшли фрагменти одягу, залізні цвяхи від трун тощо (на подвір’ї храму раніше було кладовище).