Хоспіс прихистить недужих

Ніхто не знає, як проведе останні дні життя. Але рано чи пізно ми все ж замислюємся над цим, благаючи Всевишнього, аби не зробив нас тягарем для рідних та близьких. Аби полегшити страждання невиліковно хворих та тих, хто за ними доглядає, і передбачено хоспіс – другий дім, з якого лише одна дорога...

Сучасний будинок-комплекс, що невдовзі постане при Київській міській онколікарні на вул.Верховинній, 69, стане останнім прихистком для тих, кого доля змусила нести тяжкий хрест – жити, знаючи, що недуга невиліковна. Тут створять всі умови, аби полегшити фізичний і душевний біль.

Комплекс такого типу буде першим не лише у столиці, а й в Україні. У Києві нині вже діє три подібних відділення-хоспіси, але лише безпосередньо в лікарняних корпусах. Головний лікар міської онколікарні Геннадій Олійниченко розповів, що нині у хоспісі 25 місць, де медпрацівники доглядають хворих до останніх днів їхнього життя. Новий же корпус розрахований на 30.

– Умови перебування пацієнтів тут максимально віддалять від казенних, – зазначив начальник Головного управління охорони здоров’я та медичного забезпечення Роман Макомела. – У хоспісах дозволено курити, виходити на прогулянки. У цьому закладі, будівництво якого завершать вже до кінця року, буде зимовий сад, затишна кав’ярня, кімнати для відпочинку, де хворі зможуть зустрічатися з родичами і друзями. Будівельники («київміськбудівці»), дизайнери та медперсонал створять тут усі умови домашнього затишку.

Аби реалізувати проект, зі столичного бюджету виділено 18 млн. грн. Безнадійно хворих доглядатимуть тут безплатно. У недалекому майбутньому передбачено звести ще один такий хоспіс на Печерську.